Consortium koopt vakantiewoningen Port Zélande van Klaas Hummel

Port Zelande Haven

Hiermee is in één klap al het vastgoed van Klaas Hummel op het park verkocht.

De vakantiewoningen van het in Zeeland gelegen vakantiepark Port Zélande stonden sinds maart 2015 in de verkoop. Port Zélande wordt door Center Parcs geëxploiteerd en was volledig in het bezit van vastgoedondernemer Klaas Hummel. Met de verkoop van de woningen hoopt Klaas Hummel, oprichter en eigenaar van Lapidus Holding, voldoende geld vrij te maken om de vakantiecottages op te knappen. Een consortium van buitenlandse institutionele beleggers onder leiding van Franse assetmanager Atream heeft ingestemd met de aankoop van 330 vakantiewoningen en de centrale voorzieningen. Hiermee is al het vastgoed in het park verkocht.

Franse investeringen in vastgoed Klaas Hummel

Eerder dit jaar werden reeds 110 vakantiewoningen verkocht aan particulieren, zodat de verkoop voorspoedig verliep. Uiteindelijk werden 234 van de 564 cottages door particulieren aangekocht. De vakantiebungalows werden in 1998 aangekocht door Klaas Hummel en de financiering werd voor een groot deel geregeld door Franse banken als Socfim en Entinial. In 2014 werd Port Zélande voor het laatst opnieuw gefinancierd door Natixis, één van Frankrijks grootste financierings- en investeringsbanken. Met de huidige aankoop van de overgebleven 330 vakantiewoningen door het consortium wordt er wederom Frans geld gestoken in het Zeeuwse vakantiepark, dat overigens in het beheer is van het Franse Pierre & Vacances Center Parcs Group. Het consortium bestaat uit Franse assetmanager Atream, de Franse verzekeringsmaatschappij Maif, de Franse bank Caisse-d’Eparne, de Belgische beursgenoteerde vastgoedmaatschappij Home Invest en een family office. “Wij merken dat de institutionele markt gretig op zoek is naar kwalitatief goede beleggingen”, aldus Klaas Hummel. “Maar deze markt is ook zeer selectief. Pas na de positieve uitkomst van een uitgebreide due diligence kwamen we serieus in aanmerking.”

Weg vrij voor renovaties

Een groot deel van de vakantiehuisjes in Port Zélande werd verkocht aan particulieren. Exploitant Center Parcs zal minder huur betalen aan deze particuliere eigenaren dan aan de vorige eigenaar, zodat er geld vrijkomt om het park te renoveren, aldus Mark Haak Wegmann, CEO van Center Parcs. De woningen staan te koop voor gemiddeld 160.000 euro en het met het vrijgekomen geld zal er een investering gedaan kunnen worden van tussen de 30.000 en 40.000 euro per vakantiehuis. Wegmann belooft een gegarandeerd rendement van 5 procent per jaar over een periode van 15 jaar aan de particuliere kopers. De exploitatie en het beheer blijft een verantwoordelijkheid van Center Parcs. “Center Parcs Port Zélande wordt daarmee het eerste Nederlandse park dat volledig in de nieuwe luxe stijl van Center Parcs wordt gebracht, vergelijkbaar met de nieuwbouw van parken in Frankrijk en Duitsland”, aldus verkoopdirecteur Enrico de Koster van Pierre & Vacances Property Investments. “Door deze totale vernieuwing en upgrading verwachten we een nog groter publiek aan te spreken, waardoor de bezetting naar verwachting nog verder zal stijgen.”

— English Version —