Daling beleggingsvolume blijft vooralsnog beperkt

Foto Pixabay

Het beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt is met een daling van 16 procent minder sterk afgenomen dan verwacht. Over heel 2020 verwacht vastgoedadviseur CBRE een daling van 25 tot 35 procent. Desondanks houden buitenlandse beleggers vertrouwen in de Nederlandse markt.

Verhelst: “De tweede helft van 2020 wordt volledig beïnvloed door corona”

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, is het beleggingsvolume in de eerste helft van 2020 met 16 procent gedaald, tot 6,9 miljard euro. In de rest van het jaar kan het dalingspercentage echter nog toenemen, aangezien een matig eerste halfjaar in 2019 werd gecompenseerd door een nu ondenkbaar zeer sterk vierde kwartaal. “Bovendien bevatte het eerste half jaar van 2020 nog 2,5 maanden zonder corona, hierdoor komt de daling in de eerste zes maanden uit op ‘slechts’ 16%”, waarschuwt Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE. “De tweede helft van 2020 wordt volledig beïnvloed door corona.” Over het hele jaar verwacht CBRE daarom een beleggingsvolume van 14 tot 16 miljard euro, tegenover 21,6 miljard euro in 2019. Dat zou een daling van 25 tot 35 procent betekenen. “Dit is een positieve bijstelling, aan het begin van de corona-uitbraak verwachtten we nog een daling van 30-40%”, benadrukt Verhelst.

Vertrouwen in de markt

Het aandeel buitenlandse beleggers in de beleggingsmarkt nam in de eerste crisismaanden nauwelijks af, volgens CBRE een signaal dat de vastgoedmarkt er vergeleken met de kredietcrisis nu veel beter voor staat. Dat stelt de vastgoedadviseur in zijn Mid-Year Market Outlook. Waar dat aandeel tijdens de kredietcrisis daalde van 41 tot 22 procent, is dat het afgelopen halfjaar stabiel gebleven gebleven. Buitenlandse beleggers waren in de eerste helft van het jaar goed voor 58 procent van de markt, tegenover 60 procent in 2019. Een terugtrekking blijft volgens CBRE onder meer uit door de grotere spreiding van de beleggingsmogelijkheden over de verschillende sectoren en de grote beschikbaarheid van kapitaal.

DELEN