Dark stores niet meer weg te denken uit Nederlands straatbeeld

Foto Pixabay

Je kunt er anno 2022 niet meer omheen (letterlijk en figuurlijk): flitsbezorgers. Het CBRE, ’s werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, deed onderzoek naar deze dark stores en hoe zij zich ontwikkelden de afgelopen jaren.

Logistiek netwerk

Dark stores zijn kleine magazijnen van flitsbezorgers, zoals Gorilla’s, Zapp, Getir, Didiyo, etc. Er zijn in 2022 tien keer zo veel dark stores als in 2021. Waar deze magazijnen zich in het begin vooral vestigden in de Randstad, zijn ze nu verspreid over 35 steden in heel Nederland. Dit is een gevolg van de behoefte van consumenten. De afgelopen twee jaar hebben geleid tot een exponentiele groei van het aantal online bestellingen. Nederlanders doen gemiddeld 20% van hun aankopen online, waarmee we één van de koplopers zijn wereldwijd. Daarnaast verwacht de consument tegenwoordig dat aankopen flexibel geleverd kunnen worden. Kortom, waar en wanneer hij/zij dat wenst. Dit vereist een uitgebreid logistiek netwerk voor flitsbezorgers.

Orsel: ”Om onze omgeving leefbaar te houden, moet er nagedacht worden over structuur en richtlijnen”

Een groot deel van de Nederlandse retail gaat dus tegenwoordig online. Volgens Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij het CBRE heeft dit gevolgen voor mobiliteitsstromen in de steden. Volgens Orsel betekent dit drie dingen: ‘’Om onze omgeving leefbaar te houden, moet er nagedacht worden over structuur en richtlijnen’’ Allereerst moet logistieke ruimte in grootschalige woningbouwplannen op bedrijventerreinen een must zijn. Daarnaast moet er ruimhartig om worden gegaan met bestemmingsplannen van GDV/PDV-locaties, om plaats te bieden aan e-commerce en de supply chain van morgen. Ten slotte moet de gemeente in de binnenstad inspelen op het aangepaste en het toekomstige bestedingspatroon van consumenten, en locaties aanwijzen die als last mile-hub of dark store kunnen dienen en onder welke voorwaarden dit dan mogelijk is.”

 

DELEN