Deal gesloten voor overname Slotervaartziekenhuis

Foto Arch Wikimedia

Het vastgoed van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam komt in handen van vastgoedbedrijf Zadelhoff, maakten de betrokken partijen dinsdag 17 december bekend. Lange tijd hield de gemeente een deal tegen, omdat de voormalige eigenaren Willem de Boer en Loek Winter na de deal nog bij de herontwikkeling betrokken zouden zijn. De gemeente zag dit niet zitten, omdat zij een grote rol gespeeld zouden hebben in het faillissement van het ziekenhuis. Nu zij hebben besloten zich terug te trekken, kan de overname voor naar verluid €45 miljoen doorgang vinden.

Feilzer: “Afwikkeling claims en vorderingen extreem ingewikkeld”

Het komt vrijwel nooit voor dat bij een faillissement alle schuldeisers hun geld terug zien, maar eerder meldden de curatoren dat dit bij het Slotervaartziekenhuis tot de mogelijkheden behoort. Zadelhoff-directeur Maarten Feilzer tempert deze verwachting, en stelt dat het streven is om in ieder geval de kleinere schuldeisers terug te betalen. “We willen daarnaast dat het personeel van het Slotervaartziekenhuis zo min mogelijk de dupe is.”

De grootste schuldeisers zijn het UWV (€15 miljoen), ING (€8 miljoen) en de belastingdienst (€5,2 miljoen). Zij hebben een voorrangspositie bij de terugbetaling. De opzet is dat Zadelhoff naar verwachting €45 miljoen aan Winter en De Boer uitlenen, waarna zij daarmee de openstaande rekeningen aflossen. Daarna kunnen zij het vastgoed aan Zadelhoff verkopen. Zadelhoff heeft reeds eerder miljoenen uitgeleend om onder andere de curatoren te betalen en het gebouw draaiende te houden (o.a. verwarming, ICT).

Buurtzorgfunctie

De gemeente was zelf ook een overnamekandidaat. Behalve de bezwaren tegen Winter en De Boer wilde men voorkomen dat in het gebouw alleen dure privéklinieken zouden komen. Een bedongen eerste optie op koop werd door de rechter afgewezen, maar dit hield een overname lange tijd tegen. Ook was een officieel bod van de gemeente lager dan dat van Zadelhoff.

Na nieuwe onderhandelingen tussen de gemeente en Zadelhoff is nu toch groen licht gegeven voor een overname. Voorwaarden van de gemeente waren dat Winter en De Boer na de overname niet langer betrokken zouden zijn, en dat het gebouw een buurtzorgfunctie zou krijgen. Hierover zijn nu afspraken gemaakt.

Op de bovenste verdiepingen komt een verpleeghuis, daaronder is ruimte voor huisartsen en andere laagdrempelige zorg. Ook wordt ruimte geboden voor buurtvergaderingen en mogelijk komt er sociale huisvesting voor zorgpersoneel.

DELEN