Druk op de woningmarkt neemt ook buiten de Randstad toe

Door een opdrogende huizenmarkt in de grote steden en door stijgende woningprijzen trekken steeds meer huizenkopers naar de Noordoostelijke provincies en randgemeenten. De Hypotheker heeft uitgezocht welke gemeenten bij hen het meeste in trek zijn. Mede door het groeiende aantal mensen dat thuiswerkt vanwege corona verlaten mensen eerder de Randstad. Naast de hoge woningprijzen, hebben huizenzoekers door het thuiswerken een grotere behoefte aan meer leef- en buitenruimte.

Menno Luiten: “Door de opdrogende huizenmarkt in de vier grote steden zien we al enige tijd dat veel huizenkopers uitwijken naar randgemeenten.”

Voor Commercieel Directeur van De Hypotheker, Menno Luiten, lijkt deze trend niet als een verassing te komen. Hij geeft onder andere aan dat de vraag in de grote steden nog altijd groter is dan het aanbod. Nu lijkt het zelfs het geval dat mensen die opzoek zijn naar een huis om te kopen buiten de randstad terechtkomen omdat de huizenmarkt in omliggende gemeenten van grote steden opdroogt. Volgens De Hypotheker steeg de hoeveelheid hypotheekaanvragen het meest in Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe. De kans bestaat dat de huizenprijzen nu ook in deze regio’s zullen gaan stijgen als gevolg van het ‘waterbedeffect’.

Corona als katalysator

Al meerdere jaren wijken huizenkopers uit naar buiten de grote steden of buiten de Randstad. Dit is een gevolg van de stijgende huizenprijzen en de woningschaarste, wat het kopen van een huis lastiger maakt. Dit beeld kwam de afgelopen jaren ook terug in de hoogte van de hypotheekbedragen voor verschillende steden. Zo lag het gemiddelde hypotheekbedrag in 2020 voor Groningen bijna 100.000 euro lager dan voor een woning in Utrecht. De verwachting is dan ook dat de populariteit van de Noordoostelijke provincies door de coronacrisis nog harder zal toenemen. Hier krijgen mensen eerder meer buitenruimte en groen, waar zij door het thuiswerken meer behoefte aan hebben gekregen.

DELEN