Duurzaamste wijk van Europa moet in Amersfoort komen

Projectontwikkelaar Holistic Development houdt zich dit jaar bezig met de realisatie van de nieuwbouwwijk Common Woods. De volledig houten nieuwbouwwijk aan de rand van Amersfoort zal bestaan uit 56 circulaire woningen. De wijk grenst aan het Amersfoortse bos Nimmerdor en moet de meest duurzame wijk van Europa worden. Common Woods zal bestaan uit 33 luxe koophuizen, 20 sociale huurwoningen en drie middenhuur-appartementen.

Maurits van Hoogevest: “We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is”

Maurits van Hoogevest van Holistic Development geeft aan dat de wijk moet dienen als blauwdruk voor toekomstige projecten. Het project Common Woods moet opgaan in de omgeving en moet deel uitmaken van het groen er omheen. Holistic Development is van plan om zoveel mogelijk bomen in de omgeving te laten staan, bovendien planten ze nieuwe bomen aan. Daarnaast wil de ontwikkelaar de hoge ambities waarmaken met duurzame modulaire bouw en hoge circulariteitseisen: “Het voordeel van modulair bouwen is dat we besparen op productiekosten, waardoor dit type woning in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt. De ultieme win-win voor mens, maatschappij en natuur.”

Gemeenschap speelt belangrijke rol

Voor de start van de bouw worden de toekomstige bewoners van Common Woods al bij het project betrokken. Via een online communityplatform wordt er contact gemaakt met en tussen bewoners. Hier kunnen zij elkaar duidelijk maken wat ze belangrijk vinden in de woonwijk. Daarnaast krijgen de bewoners van de wijk uiteindelijk een eigen cryptomunt, waarmee zij gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke goederen. Deze crypto’s, waarmee de bewoners bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van bakfietsen en deelauto’s, kunnen verdiend worden door op verschillende manieren bij te dragen in de gemeenschap.

DELEN