Effect lockdown op huurprijzen in Europese steden neemt af

Foto Pixabay

Uit het HousingAnywhere International Rent Index-rapport voor het eerste kwartaal van 2021 blijkt dat, hoewel de gevolgen van Covid-19 voor de Europese huurmarkt nog steeds voelbaar zijn, de huurprijzen  in de hele sector minder hard dalen dan in het vorige kwartaal. Het rapport wordt elk kwartaal uitgebracht door HousingAnywhere, een platform om wereldwijd accommodaties mee te huren.

Verschillen door Europa

De huurprijzen in verscheidene steden dalen minder hard dan voorheen. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld de huurprijzen het afgelopen kwartaal gedaald met 2%, in tegenstelling tot de 2,3% van het kwartaal daarvoor. In Berlijn lieten de huren zelfs een stijging zien: waar voorheen de huurprijzen in de Duitse hoofdstad gedaald waren met 10 á 15 %, zijn ze het afgelopen kwartaal juist weer met 11% gestegen. In Berlijn betaal je nu gemiddeld 25,3 euro per vierkante meter.

Ook in het zuiden gaan de zaken beter. In Madrid zijn de huurprijzen met 1,4 % gestegen, wat neer komt op gemiddeld 18,5 euro pervierkante meter. Veel appartementen in een hoger prijssegment kwamen vrij doordat toeristische accommodaties niet geboekt werden.

Djordy Seelmann: Dit is hét moment om na te denken over een huurvoorraadstrategie voor na de pandemie.”

Volgens Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere, is de huurmarkt nauw verbonden met de uitrol van vaccins. Deze is langzamer dan zij hadden gehoopt, wat uiteraard ook weer het herstel van de huurmarkten afremt. Hij geeft ook aan dat het tekort aan aanbod zal terugkeren zodra de pandemie voorbij is. AirBnB’s worden immers nu beschikbaar gesteld op de residentiële huurmarkt, maar zodra de reisbranche weer loopt zal dit waarschijnlijk weer veranderen.  Seelmann: “We adviseren gemeentebesturen om de beschikbare data in hun voordeel te gebruiken. Dit is hét moment om na te denken over een huurvoorraadstrategie voor na de pandemie.”