EIB: ‘Derde bouwcrisis in twaalf jaar tijd’

Foto Pixabay

De bouwsector krijgt de komende twee jaren zwaar te lijden, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Naar verwachting daalt de productie met 15 procent en gaan 40.000 banen verloren. Het EIB voorspelt de derde bouwcrisis in twaalf jaar tijd. Het vreest bovendien dat deze korter, maar heviger zal zijn dan de vorige.

Sector afhankelijk van investeringen

In de berekening gaat het EIB uit van een krimp van de Nederlandse economie met ongeveer 5 procent. Vanwege de doorlooptijden in de bouw zijn de effecten hiervan niet direct in hun geheel voelbaar. Toch dreigen dit jaar al 15.000 werknemers, voornamelijk flexwerkers en uitzendkrachten, hun baan te verliezen. Niet alleen liggen werkzaamheden stil door de ‘intelligente lockdown’ waarin Nederland verkeert, ook stellen opdrachtgevers hun investeringen uit. Het wegvallen van opdrachten werkt vervolgens nog lang door, zelfs na een eventueel herstel van de Nederlandse economie. Het EIB trekt de negatieve trend voor de bouw dan ook voor de komende twee jaar door. In de periode 2022 tot 2024 verwacht het EIB daarentegen dat de sector sterk herstelt.

Verhagen: “Plan met investeringen in belangrijke ambities van het kabinet”

Volgens de berekeningen van het EIB raakt het wegvallen van investeringen vooral de woningbouw, de utiliteitsbouw en infrastructuur. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, pleit voor een Deltaplan voor de Nederlandse bouw. “Een plan met gerichte investeringen in belangrijke ambities van het kabinet op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en duurzaamheid”, aldus Verhagen. Vooral grote publieke opdrachtgevers moeten daarin het voortouw nemen en private investeringen moeten aantrekkelijker worden gemaakt.