Eigenaren Haarlems pand in paar uur drie ton rijker

Foto Jane023 Wikimedia

De kopers van een monumentaal pand aan de Kleine Houtstraat 116 in Haarlem hebben door een fout van de gemeente binnen een paar uur drie ton weten te verdienen met hun investering. Het pand werd op 15 september om 11:37 voor €525.000 aan een koppel verkocht, dat het vervolgens om 14:01 voor €835.000 weer doorverkocht. Inmiddels staat het gebouw opnieuw te koop op Funda, ditmaal voor €1 miljoen.

Gravemaker: “huis met huurders is minder waard”

De gemeente Haarlem besloot het rijksmonument in de verkoop te zetten omdat het niet van strategisch belang was voor de stad. De laatste keer dat het pand werd getaxeerd was in april 2016. Ondanks de stijgende woningprijzen besloot de gemeente in maart het inmiddels een jaar oude taxatiebedrag als vraagprijs te hanteren. Dit tot onvrede van enkele oppositiepartijen. Volgens betrokken makelaar Robert Gravemaker van G&O werd het pand destijds al lager dan de werkelijke waarde getaxeerd omdat er huurders inzaten met een contract voor onbepaalde tijd. Deze huurders werden de uiteindelijke kopers, zodat zij vervolgens het rijksmonument zonder huurders konden doorverkopen voor een flinke meerprijs.

Antispeculatiebeding

Soms kiezen gemeenten ervoor om een antispeculatiebeding op te laten nemen in het koopcontract. Dit betekent dat kopers van een pand van de gemeente het niet binnen x aantal jaar weer door mogen verkopen. De gemeente Haarlem zag bij dit pand af van een dergelijk beding, omdat er nog veel achterstallig onderhoud gedaan moest worden. De partijen VVD en Trots en Hart voor Haarlem zijn verbolgen over de gang van zaken, zij hadden eerder om een nieuwe taxatie gevraagd en vragen de verantwoordelijk wethouder nu om opheldering te geven.

DELEN