Externe sloop gevangenistorens Bijlmerbajes van start

Foto Pixabay

In Amsterdam is de sloop van de eerste toren van de Bijlmerbajes van start gegaan. Op het complex waren al langer sloopwerkzaamheden gaande, maar de afbraak van de gevangenistoren maakt de voortgang van het project ook van buitenaf zichtbaar. Naar verwachting duurt de sloop twee weken. De overige torens volgen nog dit jaar, met uitzondering van de zuidelijkst gelegen structuur.

Transformatie

De transformatie van de Bijlmerbajes levert over een paar jaar onder meer 1350 nieuwe woningen op. Ook huisvest het zogenaamde Bajes Kwartier dan broedplaatsen, een toren met stadslandbouw, recreatieve faciliteiten en een restaurant. Binnen twee weken moet de eerste toren zijn gesloopt, op de fundering, kelderverdieping en de onderste twee bovengrondse bouwlagen na. De sloop van deze onderdelen duurt daarna nog enkele weken. Na de toren aan de H.J.E. Wenckebachweg is de middelste aan de Spaklerweg aan de beurt. Alleen de zuidelijkste toren aan de Spaklerweg blijft overeind. Hierin wordt een groen en duurzaam concept gehuisvest.

Hekkenberg: “98 procent hergebruiken”

In het project Bajes Kwartier staan circulaire sloop en bouw centraal. “De ambitie is om 98 procent te hergebruiken, waarvan een deel in de nieuwe energieneutrale woonwijk Bajes Kwartier”, liet projectdirecteur Eva Hekkenberg van vastgoedontwikkelaar AM in oktober 2018 al weten, bij de start van de eerste sloopwerkzaamheden. De bedoeling is om “bijna alles [te] laten afvoeren en herbestemmen”. Bouwmaterialen die uit de afbraak voortkomen, worden onder meer bij de opbouw van de nieuwe wijk hergebruikt. Met het beton worden, na verwijdering van de ijzerdelen, de wegen in de wijk aangelegd. De afgelopen maanden zijn tijdens de interne sloop ook herbruikbare onderdelen gewonnen. Zo vormen oude gevangenisceldeuren straks de bruggen naar de rest van de stad.

DELEN