Finzie: Huiseigenaren missen langetermijnperspectief op financiën

Foto Pixabay

36 procent van de huiseigenaren met een hypotheek kijkt wat hun financiën betreft niet verder dan een jaar of zelfs een maand vooruit, blijkt uit onderzoek in opdracht van financieel adviesbureau Finzie. Het gebrek aan overzicht en controle leidt in combinatie met zorgen over de toekomst tot “een onprettig gevoel”, aldus CEO Gerbert Mos. Paradoxaal is bovendien de overtuiging van 80 procent van de respondenten dat zij hun financiën juist goed overzien.

Mos: “Consumenten missen overzicht en controle”

De beperkte termijn waarmee Nederlandse huiseigenaren naar hun financiële huishouding kijken, staat in contrast met de 80 procent van hen die zegt de financiën goed te overzien. 36 procent van de Nederlanders met een hypothecair krediet kijkt immers niet verder dan een jaar of zelfs een maand vooruit. Dat komt volgens Finzie neer op 1,3 miljoen mensen. “Consumenten denken of hopen dat het goed zit, maar missen het overzicht en de controle”, stelt Gerbert Mos. “Dat geeft een onprettig gevoel, want tegelijk zien we een behoorlijke bezorgdheid over de financiële toekomst.”

Onzekere toekomst

27 procent van de 500 respondenten gaf namelijk aan zich zorgen te maken over hun pensioen. Ook over het verdwijnen van de renteaftrek en de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen bestaat de nodige bezorgdheid. Daarover maakt respectievelijk 19 procent, en 18 procent zich druk. Daarnaast leidt klimaatverandering en daaruit voortkomende overheidsmaatregelen tot veel onzekerheid. De gevolgen voor huiseigenaren zijn namelijk lang niet altijd duidelijk. Dat kan bijvoorbeeld een mogelijke stijging van de energierekening of al dan niet vereiste verduurzaming van de woning betreffen. Over de financiële gevolgen van klimaatverandering is dan ook 16 procent van de Nederlanders met een hypothecair krediet bezorgd.

DELEN