Gemeente Amsterdam ontvangt overstapaanvraag voor 85 procent van de erfpachthuizen

Foto Pixabay

Meer dan acht op de tien Amsterdamse woningeigenaren heeft gebruikgemaakt van de voordelige overstapregeling van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht. De gemeente Amsterdam had de deadline recent nog met ruim een week verlengd tot 8 januari. Wie nu nog wil overstappen, doet dat tegen vaak minder gunstige voorwaarden.

Verlenging en vertraging

Voor 166.000 woningen is op tijd een overstap aangevraagd, ofwel 85 procent van de woningen met erfpacht. Daarmee komen de eigenaren in aanmerking voor de gunstige overstapvoorwaarden die de gemeente de afgelopen twee jaar had ingesteld. Zij krijgen een extra korting en de berekening van hun erfpacht vindt plaats aan de hand van een lagere WOZ-waarde. De laatste weken voor het verstrijken van de deadline kwamen meer dan 12.000 aanvragen per week binnen. Mede door deze drukte ondervond het internetportaal dat voor de aanvragen was ingericht regelmatig technische problemen. Daarom verlengde de gemeente de deadline van 30 december tot 8 januari. Bovendien kan het jaren duren voordat alle aanvragen zijn verwerkt. De gemeente kampte al voor de grote drukte van de laatste weken met grote achterstanden bij het verwerken van de aanvragen.

Van Doorninck: “Dit is een succes”

80 procent van de Amsterdamse huizen staat op grond van de gemeente. Deze ontvangt van de huiseigenaren erfpacht. De hoogte van de erfpacht werd voor lange tijd vastgezet, om daarna omhoog te schieten. Amsterdammers konden nu de hoogte van de erfpacht eeuwigdurend vastzetten of in één keer afkopen, om daarna nooit meer te hoeven betalen. Wethouder Marieke van Doorninck noemde het overstappercentage van 85 procent een succes. “”We hebben nooit gezegd dat we willen dat heel veel mensen overstappen”, aldus Doorninck. “We hebben wel gezegd dat we willen dat mensen weten dat ze kunnen overstappen.”

DELEN