Gemeente Den Haag opent Huurbalie en onderzoekt ‘doorbraakhypotheek’

Foto Pixabay

De gemeente Den Haag ontvouwde deze week twee initiatieven om haar woningmarkt te verbeteren. De Huurbalie voorziet zowel huurders, als verhuurders in de particuliere sector van informatie en advies, ter bevordering van goed (ver)huurderschap. Daarnaast is een pilot gestart met zogenaamde ‘doorbraakhypotheken’, waarmee inwoners met een laag of minimuminkomen een eigen woning moeten kunnen kopen.

Huurbalie

Circa 55 procent van de Haagse inwoners huurt een woning, waarvan bijna de helft in de particuliere sector. Om de informatievoorziening voor huurders en verhuurders te verbeteren, heeft het stadsbestuur een centraal informatiepunt ingericht. Daar kunnen huurders terecht met vragen over bijvoorbeeld hun rechten en plichten, verhuurders krijgen antwoord op vragen over bijvoorbeeld verduurzaming, eerlijke huurprijzen en vergunningvereisten. Daarin wordt de Huurbalie bijgestaan door de Pandbrigade en het Huurteam van de gemeente Den Haag. “Het is belangrijk dat wij als gemeente toegankelijke informatie en dienstverlening bieden aan huurders en verhuurders”, aldus Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn. “Uiteindelijk draagt dat bij aan het prettig kunnen wonen in Den Haag.”

Van Alphen: “Haagse armoede- en schuldenbeleid gericht op kunnen meedoen en bieden van toekomstperspectief”

Daarnaast onderzoekt de gemeente Den Haag de ontwikkeling van een ‘doorbraakhypotheek’. Op korte termijn lanceert het daartoe een pilot, waarin wordt onderzocht of voor vijf huishoudens met huisvestings- en woonlastenproblematiek een laagdrempelig hypotheekaanbod mogelijk is. “Als het lukt om een hypotheek te verstrekken voor deze huishoudens gaan we kijken of verdere opschaling mogelijk is met publieke en private partijen, waaronder banken, makelaars en verzekeraar”, licht wethouder Sociale zaken en Werk Bert Van Alphen toe. “Het Haagse armoede- en schuldenbeleid richt zich op kunnen meedoen en bieden van toekomstperspectief.”

DELEN