Gemeente Utrecht voert vergunningsplicht in voor nieuwe flitsbezorgers

Foto Pixabay

Na Amsterdam en Rotterdam komt nu ook de gemeente Utrecht met maatregelen tegen flitsbezorgers. Daartoe heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit aangenomen. Flitsbezorgbedrijven zijn zonder vergunning niet langer welkom in woon- en winkelbuurten. Zo wil Utrecht de overlast van deze ondernemingen beperken.

Strenge vergunningsplicht

De gemeente heeft sinds december 2021 meer dan dertig klachten ontvangen, die onder meer betrekking hadden op overlast door geluid, afval en hinderlijk geparkeerde bezorgvoertuigen. “Een bezorgdienst die zich in een winkelpand vestigt onderbreekt en verstoort vaak de samenhang in een winkelstraat, maakt het straatbeeld minder aantrekkelijk en past vaak niet in de omgeving”, licht de gemeente het besluit op haar website toe. De gemeente Utrecht gaat daarom enkel nog onder strenge voorwaarden vergunningen verlenen aan flitsbezorgers met een geschikte vestigingslocaties, die bovendien zelf maatregelen hebben genomen om overlast tegen te gaan.

Verschuure: “Overlast, opzet en uitstraling vormen doorn in het oog”

Flitsbezorgers zijn sinds vorig jaar aan een opmars bezig. Koeriers bezorgen binnen enkele minuten na bestelling de producten aan huis. Daartoe zijn zij aangewezen op strategisch gelegen bevoorradingsplekken. “Het gaat ons om die panden en wat er om die panden heen gebeurt”, legt Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken, uit. “Het zijn ‘winkelpanden’ maar de ondernemers vinden het niet de bedoeling dat winkelend publiek daar naar binnen stapt: zo ontbreken aanlokkelijke etalages en ruiten zijn vaak afgeplakt”, benadrukt Verschuure. “Eigenlijk zijn het distributiebedrijven in een winkelstraat of in een woonbuurt.” Tegen de zin van de gemeente en buurtgenoten. “De overlast, de opzet en de uitstraling van de vestigingen vormen een doorn in het oog.”

DELEN