Gemeente Utrecht zoekt ontwikkelaar voor complex naast station

CC by Sebastiaan ter Burg_wikipedia
Foto Sebastiaan ter Burg Wikimedia

Voor een stuk grond van tussen de 50.000 m² en 70.000 m² aan de Jaarbeursboulevard in Utrecht, zoekt de gemeente een ontwikkelaar die een aansprekend gebouw wil plaatsen gebaseerd op de pijlers ‘duurzaam, groen, gezond en innovatief’. Het complex moet een mix zijn van wonen, werken en een publieksfunctie.

Utrechtse ambities bij groei stad

station_utrecht_vanuit_het_stadskantoorHet inwonertal van Utrecht blijft groeien. Naar verwachting zal in 2030 de stad de mijlpaal van 400.000 inwoners bereiken. Om op een juiste manier met deze groei om te gaan wil de gemeente Utrecht voorlopen met duurzame en innovatieve oplossingen.  Dankzij een overeenkomst met de Jaarbeurs is er een stuk grond vrijgekomen in het stationsgebied van Utrecht, waar de gemeente nu duurzame gebouwen wil plaatsen die het centrumgebied van Utrecht vergroten. Zo moet ook het complex waarvoor een ontwikkelaar wordt gezocht onderdeel worden van de verbinding tussen de Jaarbeurs, het station, winkelcentrum Hoog-Catharijne en de oude binnenstad.

Wethouder Everhardt: “Voorbeeldfunctie duurzame toekomst”

Het startsein voor de tender van het project dat de naam ‘Healthy Urban Quarter’ heeft gekregen, werd gegeven door Wethouder Stationsgebied Victor Everhardt. Hij deed dit op de Expo Real in München. Hij vraagt de geïnteresseerde partijen om een nieuwe visie op stedelijkheid te etaleren met een maximale inzet op duurzaamheid en groene innovatie. Het moet ook een centrumgevoel uitstralen en fijn zijn om te verblijven. Zo moet dit complex een voorbeeld worden van de nieuwe toekomst van de groeiende stad. Op 31 oktober zal de tender officieel van start gaan. Er zullen twee rondes plaatsvinden. In de eerste ronde zal voornamelijk geselecteerd worden op basis van visie, waarna in de tweede ronde deze visie uitgewerkt wordt tot een daadwerkelijk ontwerp dat in 2017 gereed moet zijn.