Grondspeculant bemoeilijkt gebiedsontwikkeling

Foto Pixabay

Bouwplannen van gemeenten worden te duur, doordat particuliere beleggers landbouwgrond speculatief opkopen. Dit leidt tot kavelversnippering en oplopende grondprijzen. De bouwgrond wordt zo te duur voor de gemeenten, terwijl de beleggers nauwelijks van waardestijgingen hebben kunnen profiteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Speculatie in merendeel gemeenten

Het FD concludeert dat op meer dan 500 locaties in Nederland landbouwgrond door grondhandelaren is opgedeeld en doorverkocht aan voornamelijk particuliere beleggers. De handelaren kochten de grond voor circa 4 euro per vierkante meter en verhandelden deze vervolgens voor ongeveer 30 euro per vierkante meter. De speculanten investeerden bijna 700 miljoen euro in ongeveer 27 duizend kavels. Zij hoopten op waardestijging van de grond, wanneer hier woningen of bedrijfspanden op kwamen te staan. De kavelversnippering resulteert echter in financieel onhaalbare bouwplannen, mede doordat de beleggers vaak onrealistisch hoge prijzen hebben betaald en de grond duur willen verkopen. Daardoor zien gemeenten en ontwikkelaars af van de grondaankoop en blijven de versnipperde kavels onbebouwd. Het FD signaleert dergelijke grondspeculatie in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten.

Berkelmans: “Bij versnippering gaat het om miljoenen”

De kavelversnippering vergroot ook het aantal grondeigenaren waarmee gemeenten zaken moeten doen. Deze praktische belemmering is een tweede obstakel voor eventuele bouwplannen, aangezien de onderhandelingen veel meer tijd kosten. Gemeenten kunnen daarentegen weinig doen tegen speculanten. Als de grond nog niet is versnipperd, kunnen gemeenten drie jaar lang een eerste koopoptie op de grond bedingen. Daardoor mag deze drie jaar lang niet worden gekocht en doorverkocht door grondhandelaren. Na versnippering rest nog opkopen of onteigenen. Beide oplossingen zijn duur. “Bij versnippering in tientallen kavels gaat het om miljoenen die je aan kosten maakt om de grond te verwerven”, aldus Eric Berkelmans in het FD, directeur van gebiedsontwikkelingsadviseur Metafoor.

DELEN