Hoofdgebouw TU/e wordt duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Cc by Lempkesfabriek_wikipedia
Foto Lempkesfabriek Wikimedia

Het uit 1963 stammende hoofdgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven krijgt een grondige opknapbeurt. Al voor de renovaties klaar zijn heeft het gebouw voor het ontwerp een BREEAM Outstanding waardering gekregen, de hoogst mogelijke waardering voor de duurzaamheid van een gebouw.

Atlas

tue02Na de renovaties zal het hoofdgebouw de naam ‘Atlas’ krijgen en zal het volgens de Dutch Green Building Council (DGBC) tot de top-3 duurzaamste gebouwen van Nederland behoren. Bovendien heeft het ontwerp een BREEAM score van 93,86 gekregen. Dit is genoeg voor het predicaat ‘Outstanding’ en is bovendien de hoogste score voor een onderwijsgebouw wereldwijd. BREEAM is de meest gebruikte methode voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen. Het gebouw Atlas zal straks geen gasaansluiting meer hebben, in plaats daarvan wordt warmte en koelte gerecycled door middel van een WKO-systeem (warmte-koude-opslag). Dit campusbrede WKO-systeem zal tot de grootste van Europa gaan behoren. Ook komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar zullen genereren. Verder zullen oplossingen als ‘nachtspoeling’ (s’nachts openen van de ramen) en zachte personaliseerbare LED verlichting er ook aan bijdragen dat uiteindelijk de CO² uitstoot van het gebouw met 80% wordt verminderd, ondanks dat het aantal gebruikers van het gebouw verdubbelt.

Van Ham: “Blij en trots met resultaat”

Atlas wordt het onderkomen van de faculteiten van Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences en het universiteitsbestuur. In het onderwijs aan de Technische Universiteit is duurzaamheid een heel belangrijk thema, daarom is het van belang dat de onderwijsomgeving het en bestuur van de universiteit het goede voorbeeld geven, aldus Jo van Ham, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e. Ook Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, is content dat er wordt geïnvesteerd in duurzaamheid in onderwijsgebouwen “waar de toekomst van Nederland wordt opgeleid.” De oplevering van het gebouw wordt verwacht in juni 2018.