Hoogbouw tegen dreigend woningtekort Den Haag

Foto Pixabay

Den Haag wil met de bouw van woontorens het woningtekort tegengaan. Dat blijkt uit de plannen van wethouder Boudewijn Revis. De nieuwe hoogbouw moet in een beperkt aantal gebieden verrijzen. Het Central Innovation District is een beoogde locatie. Dit is het gebied tussen de treinstations Den Haag CS, Holland Spoor en Laan van NOI. Hier moet het groeiende inwonertal binnen de grenzen van de huidige stad worden opgevangen. Dit moet voorkomen dat de woningbouw vanaf 2020 stagneert.

Revis: “We moeten onze bouwinspanningen intensiveren”

Den Haag telt tegenwoordig 535.000 inwoners. Naar verwachting komen hier de komende 25 jaar nog eens 4000 tot 5000 per jaar bij. “Den Haag heeft al woningen tekort en het aantal Hagenaars gaat de komende decennia naar verwachting fors stijgen”, schetst Boudewijn Revis bij Omroep West. Revis is wethouder Stadsontwikkeling en Wonen. “We zullen onze bouwinspanningen dus moeten intensiveren.” In lijn met het coalitieakkoord stelt hij voor om dit “in een beperkt aantal gebieden te gaan doen”. Rond de stations wil hij daarom torens neerzetten met in totaal 7700 tot 11.500 wooneenheden. Hiertoe stuurde Revis maandag zijn voorstellen aan de raad. Hij verwacht daarmee “op relatief korte termijn een aanzienlijke aanvulling van de planvoorraad aan woningbouwlocaties te realiseren”.

Nieuwe hoogbouw

Met de nieuwe plannen wordt volgens Revis hoogstedelijkheid geïntroduceerd in Den Haag, dat voorheen relatief weinig van dergelijke bouwprojecten toeliet. Gebouwen moeten esthetisch wel aan bepaalde eisen voldoen en bij de stad Den Haag passen. En hoewel in theorie geen limiet wordt gesteld aan de hoogte, verwacht Revis dat de meeste gebouwen niet hoger dan 140 tot 150 meter worden. Hoger bouwen is namelijk al snel relatief duur. Lang treuzelen is er niet bij. De eerste bouwprojecten moeten binnen twee jaar van start gaan.

DELEN