Huizenprijzen blijven de komende twee jaar stijgen

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen de komende twee jaar verder zullen stijgen. Door de toenemende lonen en het tekort aan woningen zijn bestaande koophuizen de laatste tijd nog duurder geworden. Economen van RaboResearch voorspellen een stijging van de huizenprijzen met 6,7 procent dit jaar en nog eens 5,2 procent in 2025, volgens het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Sterke loonstijgingen

Bijna overal is het nu nodig om minstens anderhalf keer een modaal inkomen te hebben en eigen geld in te brengen om een doorsnee huis te kunnen kopen. Het gemiddelde huishouden dat een huis wil kopen, komt gemiddeld 123.000 euro tekort.

Volgens woningmarkteconoom Stefan Groot van RaboResearch zijn de hoge huizenprijzen het gevolg van sterke loonstijgingen en een voortdurend tekort aan woningen. Groot legt het uit: ‘Dankzij de stijgende lonen kunnen huizenkopers ondanks hogere hypotheekrentes meer lenen. Door het achterblijven van nieuwbouw bij de vraag blijft er een aanhoudend tekort op de woningmarkt.’

Groot tekort in Randstad

Er zijn aanzienlijke regionale verschillen in het benodigde inkomen om een gemiddeld koophuis te kunnen kopen. Groot merkt op: ‘In veel gemeenten is zelfs een inkomen van twee keer modaal niet genoeg om een doorsnee koopwoning te kunnen financieren. In de Randstad en Oost-Brabant zijn de tekorten nog groter.’

Eerder voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) al dat de prijzen van koopwoningen dit jaar met bijna 6 procent zouden stijgen, gevolgd door een verdere stijging van 4,1 procent volgend jaar. DNB wijst op een beperkt aanbod van huizen, een lichte daling van de hypotheekrente en gestegen inkomens als factoren die hieraan bijdragen.

DELEN