Huurprijzen studentenkamers sterk gestegen

Foto Pixabay

In vergelijking met 2017 is de gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in de eerste helft van 2019 met 12,7 procent gestegen, van 385 euro per maand tot 434 euro. Dat meldt Kamernet. De stijging ten opzichte van 2018 bedraagt 4,9 procent. Naar verwachting zet de toename ook in de rest van 2019 door.

Stijging gemiddelde prijzen

De steden die ten opzichte van dezelfde periode in 2018 de grootste stijging zagen, zijn Leiden (9,6 procent), Rotterdam (8,7 procent), Arnhem (8,1 procent) en Tilburg (7,0 procent). Per vierkante meter betalen studenten maandelijks het meest voor hun kamer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daar komt de gemiddelde vierkantemeterprijs uit op 41,63 euro, 29,63 euro en 28,45 euro. In Leeuwarden, Deventer en Enschede ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter onder de 21 euro. Dat is het laagst van heel Nederland.

De Jong: “Toename van internationale studenten”

Daarnaast registreerde Kamernet een sterke toename van het aantal internationale woningzoekenden. Die groep betreft nu 24 procent van het totale aantal woningzoekenden. In het eerste halfjaar van 2017 was nog maar 15 procent van de gebruikers international. Die ontwikkeling is in lijn met eerdere signalen vanuit studentenhuisvesters. “We zien globaal dat Nederlandse studenten vaker thuisblijven door de studiekosten”, meldde Frans-Pieter de Jong van DUWO in augustus. “Aan de andere kant zien we een toename van internationale studenten, dus de vraag naar kamers neemt niet af.” Dat was ook terug te zien in de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het aandeel internationale studenten nam de afgelopen acht jaar met gemiddeld 10 procent toe, tot inmiddels ruim 90.000 op een totaal van bijna 680.000 studenten.

DELEN