Internationale studenten kiezen steeds vaker voor een woning in de private huursector in Nederland. Dit in tegenstelling tot uitwonende Nederlandse studenten die vaker in een huurwoning van een woningcorporatie wonen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Expats in de vrije sector
Het aantal internationale studenten in Nederland groeit gestaag, met 84 duizend voltijdsstudenten eind 2021. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 64 procent van hen in 2021 in een private huurwoning woonde, terwijl dit percentage voor Nederlandse studenten 58 procent was. Nederlandse studenten wonen veelal thuis, van de hbo-studenten woont 70 procent nog bij de ouders en voor het wetenschappelijk onderwijs gaat het om 45 procent.
Uitwonende Nederlandse studenten neigen in tegenstelling tot hun internationale studiegenoten vaker naar woningen van woningcorporaties. Ongeveer 29 procent van hen woonde in een huurwoning van een woningcorporatie, terwijl dit voor internationale studenten slechts 20 procent was.
Hugo de Jonge: ‘Huurders rekenen op de overheid om in te grijpen’
Dat er steeds minder huurwoningen verkrijgbaar zijn in de vrije sector, is geen nieuws. Omdat de huurprijzen van huurwoningen in de vrije sector blijven stijgen door de grote vraag en het lage aanbod, deed demissionair premier Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind 2023 een voorstel om een deel van de vrije sector te reguleren. Een idee waarover de Raad van State nog sceptisch is. “Huurders rekenen op de overheid om in te grijpen als huren in de midden huursector onbetaalbaar worden”, reageert De Jonge daarop. “En investeerders en verhuurders willen duidelijkheid over beleid, zodat ze kunnen blijven investeren in betaalbare midden huurwoningen en woningkwaliteit.”