Investeringsvolume in huurwoningen bereikt recordhoogte in eerste helft 2019

Foto Freepik

Het investeringsvolume in Nederlandse huurwoningen heeft in de eerste helft van 2019 een recordhoogte bereikt. Vastgoedadviseur ABC Capital berekende dat beleggers voor circa 5,75 miljard euro aan woningen kochten. Opvallend was ook dat de investeringen vooral van Nederlandse beleggers kwamen, betrekking hadden op nieuwbouw en in de Randstad en aangrenzende regio’s werden gedaan.

De Raad: “Vooral Nederlandse beleggers hebben voorkeur voor Randstad”

Volgens ABC Capital kochten beleggers ongeveer 27.900 woningen, met een waarde van circa 5,75 miljard euro. Het nog te verschijnen onderzoek betreft aankopen door professionele beleggers van appartementen, eengezinswoningen en studio’s. Nederlandse beleggers namen met 3,22 miljard euro meer dan de helft van de investering voor hun rekening. Deze groep bestond voornamelijk uit pensioenfondsen, particuliere beleggers en vastgoedfondsen. 2,54 miljard euro kwam bovendien terecht bij nieuwbouwprojecten. Ook hadden de transacties voornamelijk betrekking op individuele objecten. Buitenlandse investeerders belegden juist meer in bestaande woningen en in portefeuilles. Verder trokken de Randstad en aangrenzende regio’s de meeste investeringen aan. “Vooral Nederlandse beleggers hebben een voorkeur voor dit gebied, waarbij met name woningen in de vijf grote steden en hun randgemeenten gewild zijn”, stelt Harmen de Raad vast, senior vastgoedadviseur van ABC Capital.

Toekomst onzeker

De Raad plaatst daarentegen enkele kanttekeningen bij de toekomstverwachting. Volgens de vastgoedadviseur hangt het van meerdere factoren af of beleggers de grote vraag naar huurwoningen vasthouden. Zo blijft de bouwproductie achter, zijn de grondprijzen hoog en stijgen de bouwkosten. Zeker wanneer deze ontwikkelingen niet in de huurprijs kunnen worden doorberekend, kunnen deze de vraag naar huurwoningen remmen. Dat is geenszins ondenkbaar, nu grote steden pogen de woningmarkt te reguleren, benadrukt De Raad.

DELEN