Investeringsvolume in zorgvastgoed sterk toegenomen in eerste helft 2019

Foto Pixabay

De investeringen in zorgvastgoed namen in de eerste helft van 2019 met 40 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, berekende vastgoedadviseur Capital Value. In 2019 werd al een recordbedrag in zorgvastgoed geïnvesteerd: 415 miljoen euro. De stijging zet naar verwachting in de tweede helft van het jaar sterk door. Capital Value voorspelt dat het totale beleggingsvolume in zorgvastgoed de grens van 1 miljard euro doorbreekt.

Kuipers: “Beleggers kritischer op omvang transacties”

Komen de voorspellingen van Capital Value uit, dan stijgt het investeringsvolume in vastgoed voor het derde jaar op rij. Dit nam al toe van 700 miljoen euro in 2017 tot 945 miljoen euro in 2018. Door de onverminderde interesse in zorgvastgoed, lijkt deze trend ook dit jaar door te zetten. Volgens de onderzoekers dragen demografische ontwikkelingen en veranderingen in het zorgstelsel bij aan het vertrouwen van beleggers in zorgvastgoed. Deze investeren in deze sector, waar het aanbod en de rendementen voordeliger zijn dan het geval is bij reguliere woningbeleggingen. Wel wijst Manon Kuipers, specialist zorgvastgoed Capital Value, op enkele opvallende bevindingen. “Waar het aantal transacties sterk is toegenomen, is het gemiddelde volume per transactie gedaald”, aldus Kuipers. “Wij zien dat beleggers kritischer naar de omvang van transacties kijken om het beschikbare kapitaal te kunnen aanwenden.”

Dalende rendementen

Desondanks dalen de aanvangsrendementen licht. Het beperkte aanbod van kwalitatief hoogwaardig zorgvastgoed en de beschikbare hoeveelheid kapitaal voor de zorgvastgoedmarkt – volgens eerder onderzoek van Capital Value ongeveer 1,7 miljard euro voor 2019 – drukt op de rendementen. Daarin speelt mee dat veel nieuwe beleggers de markt betreden. Met name Nederlandse investeerders lijken het zorgvastgoed te hebben ontdekt. Zij waren verantwoordelijk voor 80 procent van het totale investeringsvolume in dit segment. Daarmee namen zij het stokje over van de internationale beleggers, die vorig jaar de markt domineerden.

DELEN