Minder huiseigenaren met betalingsachterstand op hypotheek

Foto Pixabay

Het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op de hypotheek blijft dalen, blijkt uit de Hypotheekbarometer van Stichting BKR. In oktober was dat aantal in vergelijking met een jaar eerder met ongeveer 12,5 procent afgenomen tot bijna 70.000. Meer dan 10.000 huiseigenaren losten hun betalingsachterstand af. Daarmee zet de daling al enkele jaren door. Wel bestaan er grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen.

Schuldtermijn korter dan voorheen

Van een betalingsachterstand is sprake wanneer drie of meer termijnen van het hypotheekcontract niet zijn betaald. De achterstandsmelding wordt pas hersteld als de achterstand in zijn geheel is ingelopen. De tijdsduur van deze periode, de schuldtermijn, is teruggelopen. Circa 50 procent van de huiseigenaren met een betalingsachterstand weet deze binnen een jaar weer in te lopen, tegenover 40 procent een half jaar geleden. Bovendien heeft ongeveer één op de drie huiseigenaren één tot twee jaar nodig om de achterstallige betalingen te voldoen. Dat was een half jaar geleden nog één op de vier.

Van den Bosch: “Oog voor financieel welzijn van groeiende groep ouderen”

Huiseigenaren in de leeftijdsgroep 41 tot 60 jaar zijn verantwoordelijk voor de meeste betalingsachterstanden. Zij nemen 64 procent voor hun rekening. Stichting BKR ziet wel grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. “Bij consumenten tot 50 jaar blijven de betalingsachterstanden dalen, terwijl we zien dat de achterstanden bij huiseigenaren van 51 tot 70 jaar de afgelopen jaren redelijk stabiel zijn”, aldus Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR. De leeftijdsgroep van 70 jaar en ouder gaat echter niet mee in deze ontwikkeling. Daar blijven de achterstanden stijgen. “De pensioenproblematiek zou een verklaring kunnen zijn voor deze toenemende achterstanden”, speculeert Van den Bosch. “Het is belangrijk dat we als samenleving oog hebben voor het financieel welzijn van deze groeiende groep mensen.”

DELEN