Nederlanders in hoge mate bereid om klushuis te kopen ondanks gebrek aan kluskennis

Foto Pixabay

Zes op de tien Nederlanders is bereid een klushuis te kopen, wijst onderzoek van Offerteadviseur uit. Bijna de helft van de respondenten erkent daarentegen over onvoldoende kluskennis te beschikken om het kluswerk zelf uit te voeren. Bij voorkeur besteden zij deze werkzaamheden dan ook uit.

Kennis- en geldgebrek

Offerteadviseur deed onderzoek onder 1.022 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Daaruit blijkt dat 61 procent best een woning wil kopen waar nog aan geklust moet worden. 46 procent heeft echter niet de benodigde praktische kennis paraat om het kluswerk zelf uit te voeren. 49 procent van de ondervraagden geeft daarom aan dit het liefst uit te besteden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om schilderwerk of vloeren leggen. Bovendien bekent bijna 3 op de 4 respondenten (73 procent) wel eens te zijn geschrokken van de kosten die een verbouwing met zich meebrengt. Nog eens 38 procent geeft te kennen onderhoud aan de woning vanwege geldnood te hebben uitgesteld. Het merendeel van de ondervraagden (59 procent) stelt echter nog nooit een slechte ervaring te hebben gehad met ingehuurde professionals. 43 procent vindt het hoge uurloon van vakmensen dan ook rechtvaardig.

Agdere: “Gebrek aan kluskennis geen reden voor uitbesteding”

“Een gebrek aan kluskennis is tegenwoordig geen goede reden meer om de handen niet uit te mouwen te steken”, benadrukt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. Volgens hem bieden doe-het-zelfvideo’s op internet voor veel werkzaamheden de benodigde uitleg. Hij raadt bovendien af onderhoud uit te stellen: “Uiteindelijk wordt het probleem en het bijbehorende kostenplaatje alleen maar groter.” Agdere erkent dat verbouwen vaak veel geld kost. Consumenten doen er daarom goed aan bij verschillende partijen offertes op te vragen, daaruit een selectie te maken en duidelijke afspraken te maken. “Op deze manier kom je (hopelijk) nooit voor verrassingen te staan”, aldus Agdere.

DELEN