Noord-Brabantse logistieke ecosysteem krachtigste van Benelux

Foto Pixabay

Noord-Brabant heeft het krachtigste regionale logistieke ecosysteem in de Benelux. Dat concludeert Buck Consultants International (BCI). Het vergeleek de 24 provincies in de Benelux op basis van de huidige stand van zaken en het toekomstperspectief. Vier van de vijf best scorende regio’s liggen in Nederland. Eerder zette BCI al verschillende regio’s in Noord-Brabant in de top vijf regionale logistieke ecosystemen van Nederland.

Verweij: “Niet alleen kijken naar huidige stand van zaken”

BCI plaatste Noord-Brabant bovenaan zijn top tien logistieke regio’s op basis van de kracht en veelzijdigheid van het Brabantse ecosysteem. Op twee staat de enige Belgische regio in de top vijf, Antwerpen. Zuid-Holland, Nederlands Limburg en Gelderland maken deze compleet. Daarna volgen Belgisch Limburg, Oost-Vlaanderen, Noord-Holland, Luik en Luxemburg. “Er is vooral gekeken naar logistieke ecosystemen”, licht Kees Verweij, partner bij BCI, de onderzoeksmethode toe. “Dat wil zeggen, niet alleen naar de huidige stand van zaken, maar ook naar de toekomstige potentiële kracht van de logistieke regio’s voor het vestigen en uitbreiden van distributiecentra.” Noord-Brabant blinkt met name uit door de sterke fysieke bedrijfsomgeving en de innovatie en duurzaamheid. Daarnaast keek BCI naar de arbeidsmarkt en de markt & business development.

Landelijk onderzoek

In april voerde BCI al een vergelijkbaar onderzoek uit op een kleinere schaal voor Nederlandse logistieke regio’s. Daaruit kwam Groot-Rijnmond naar voren als sterkste logistieke ecosysteem. West, Midden en Zuidoost Noord-Brabant eindigden op plek twee, drie en vijf. Noord-Limburg stond op de vierde plek. “Regio’s zijn het juiste schaalniveau om logistieke ecosystemen te analyseren en te versterken, omdat arbeidsmarkt, bedrijfshuisvestingsmarkt en multimodale ontsluiting op juist dat geografische niveau onderscheidend zijn”, aldus Verweij.