NS trekt 65 miljoen uit voor upgrade 200 stations

Foto Wikimedia

De NS gaat ongeveer 200 treinstations opknappen. Dat is bijna de helft van alle stations in Nederland. In voorgaande jaren werden al grote knooppunten zoals Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal aangepakt. Nu wil de NS ook kleinere stations vernieuwen, zo maakte de spooronderneming bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. In de komende vijf jaar trekt het daar 65 miljoen euro voor uit.

Van Boxtel: “Een derde reist via klein station”

“De trein heeft de wind mee”, oordeelde Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, bij de aankondiging van de plannen. “De stations zijn voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers.” Grote stations als Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Breda en Arnhem Centraal zijn daarom inmiddels vernieuwd. Nu is het de beurt aan de kleinere stations. “Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station”, aldus Van Boxtel. Daarmee wil de NS de toenemende tevredenheid van reizigers nog verder doen toenemen. Het percentage dat de stations met een 7 of hoger beoordeelde, groeide tussen 2014 en 2018 van 65 procent tot 76 procent. Deze toename schrijft de NS grotendeels toe aan de verbeterde grote treinstations.

Vernieuwde voorzieningen

Op enkele stations gaat een zogenaamde Stationshuiskamer de Kiosk vervangen. Hier kunnen reizigers rustig zitten, iets eten of drinken en gebruikmaken van voorzieningen als wifi en actuele reisinformatie. “We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen”, licht Van Boxtel het voornemen toe. In 2018 zijn al Stationshuiskamers geopend in Heerhugowaard, Alphen aan den Rijn, Den Helder, Assen en Goes. In 2019 komen daar nog 9 locaties bij en in 2012 wil de NS er 35 hebben door het hele land. Door bovendien binnen 3 jaar op 92 kleine stations een vernieuwd toilet te realiseren, in samenwerking met ProRail, komt 90 procent van de reizigers langs “een modern, schoon en toegankelijk stationstoilet”.