OM ziet af van hoger beroep tegen vrijspraak Klaas Hummel

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen de volledige vrijspraak van vastgoedondernemer Klaas Hummel. Deze won afgelopen week een langslepende procedure die het OM tegen hem en enkele medeverdachten had aangespannen. Justitie verdacht hen ervan dat zij de Belastingdienst en medeaandeelhouders van Hummel hadden benadeeld bij de verkoop van de Enschedese entertainmentboulevard Go Planet. Ten onrechte, zo oordeelde de rechtbank.

Hummel: “OM stond kritiekloos tegenover de informatie die ze over mij kregen”

Klaas Hummel laat aan De Telegraaf weten opgelucht te zijn, nu het Openbaar Ministerie afziet van hoger beroep. Die beslissing maakt de vrijspraak van Hummel en de andere verdachten definitief. “Ik ben blij dat het nu voorbij is, want dit is niet in m’n koude kleren gaan zitten”, aldus de vastgoedmiljonair. “Vanaf het begin heb ik gezegd dat dit een onzinnige zaak was.” Hummel vermoedt ondercapaciteit of een gebrekkig begrip van de materie bij het OM. “Ze stonden kritiekloos tegenover de informatie die ze over mij kregen aangereikt door de FIOD”, stelt Hummel. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend en kreeg daarin van de rechtbank gelijk. “Ik moet constateren dat het jammer is dat er zoveel tijd en geld zijn gestoken in een zaak waaraan je, als je er met enige distantie naar kijkt, niet dezelfde conclusies kunt verbinden als het OM deed”, reageerde Hummel na de vrijspraak. “Voor mij komt deze uitspraak niet als een verrassing”, liet Hummel eerder al weten in De Telegraaf.

Geen strafbare feiten

Hummel kocht Go Planet in 2002 voor circa 5 miljoen euro, maar verkocht het in 2005 na louter verlieslijdende jaren voor 2,5 miljoen euro. De koper verkocht het complex enkele maanden later voor 8 miljoen euro. De rechtbank oordeelde afgelopen week dat Hummel zich bij de verkoop niet op incorrecte taxaties had gebaseerd en dat hem geen strafbare feiten waren te verwijten. Ook de andere verdachten werden vrijgesproken op alle punten.