Opnamevolume Amsterdamse kantorenmarkt gestegen, in tegenstelling tot andere Europese steden

De Amsterdamse kantorenmarkt heeft zich het afgelopen jaar goed gehandhaafd. Het opnamevolume steeg enkel in Luxemburg en in Amsterdam, andere steden hadden het zwaarder in 2020. Volgens de vastgoedadviseur JLL was Amsterdam zelfs één van de best presterende markten van Europa, wat betreft de kantooropname. Dit terwijl de kantooropname in andere Europese steden volgens de analyse van JLL juist daalde.

Tegen de trend in

De coronapandemie heeft zich vrijwel overal laten gelden op de kantorenmarkt. In Barcelona en Londen daalden de opnamevolumes fors, respectievelijk met 64% en 60%. Het jaar 2020 was ook zwaar voor de kantorenmarkten in andere grote steden zoals Parijs, Frankfurt en Düsseldorf. Hier daalden de opnamevolumes met meer dan 40%. In Amsterdam en Luxemburg was echter een andere lijn te zien, hier stegen de opnamevolumes met respectievelijk 15% en 25%. Eén van de grote drijvers achter de stijging in Amsterdam is de aantrekkingskracht van grote techbedrijven als Adyen, Netflix en Uber. Juist deze sector bleek goed opgewassen tegen de coronacrisis, de ICT- en techsector wist in 2020 zelfs te groeien.

Sven Bertens: “Amsterdam heeft eigenlijk alles te bieden wat metropolen als Londen en Parijs ook te bieden hebben”

Volgens Head of Research & Strategy van JLL, Sven Bertens, is Amsterdam onder andere aantrekkelijk door de relatieve grootte van de stad. In vergelijking met Europese metropolen zoals Londen, Parijs, Berlijn en Barcelona is Amsterdam relatief klein. Volgens Bertens waarderen bedrijven en hun werknemers deze eigenschap. De tweede reden voor de aantrekkingskracht van de stad is volgens Bertens de kwaliteit van de kantorenmarkt. Hier komt tot slot nog bij dat er in Amsterdam steeds meer talent rondloopt: “Jongeren die elders in Nederland hun studie afronden, verhuizen na het afstuderen steeds vaker naar Amsterdam. Ook veel internationale kenniswerkers trekken naar de Nederlandse hoofdstad, waardoor bedrijven in de stad een grote vijver hebben om in te vissen naar potentieel talent.”

DELEN