Opnamevolume logistiek vastgoed in eerste drie kwartalen overstijgt geheel 2020

Foto Pixabay

Het opnamevolume van logistiek vastgoed in de eerste drie kwartalen van het 2021 heeft het opnamevolume over geheel 2020 reeds overstegen. Dat blijkt uit het rapport ‘Spotlight: Logistiek in Nederland 2021’ van Savills. Belangrijke factoren in het hoge opnamevolume zijn de van de pandemie herstellende export en de gestegen online retail.

Poppelaars: “Opnamevolume logistiek vastgoed nog nooit zo hoog”

“Nog nooit was de opname van logistiek vastgoed zo hoog in de eerste drie kwartalen als in 2021”, duidt Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills Nederland, het opnamevolume. Dat lag in de eerste drie kwartalen van dit jaar al 1,4 procent hoger dan in het hele voorgaande jaar. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2020 betreft het een stijging van 30 procent. “De mondiale handel die na een dip door COVID-19 flink aan het herstellen is, zorgt grotendeels voor deze trend”, legt Poppelaars uit. Hij verwacht bovendien dat de logistieke vraag vanuit deze hoek blijft groeien. “Daarnaast zorgen Brexit en e-commerce voor een blijvende groei in de vraag naar logistiek vastgoed”, wijst hij daarnaast op andere factoren.

Grootste investeringscategorie van Nederland

Met name in het eerste kwartaal van dit jaar werd met meer dan één miljoen vierkante meter een recordopnamevolume geregistreerd, maar ook in de twee daaropvolgende kwartalen bleef het opnamevolume hoog. “Door de aanhoudende groei van de sector blijft de interesse van investeerders in logistiek vastgoed toenemen”, aldus Douglas van Oers, Co-Head of Logistics & Industrial bij Savills Nederland. “Naast een recordopname is logistiek in de eerste drie kwartalen van 2021 ook de grootste investeringscategorie van Nederland en het zou me niet verbazen als dat aan het eind van het jaar nog zo is.”

DELEN