Overstromingsgevaar van weinig invloed op huizenprijzen in Limburg

Foto Pixabay

Voor de derde keer in dertig jaar overstroomden vorige maand delen van Limburg, nadat de Maas buiten zijn oevers trad. In opdracht van RTL Z onderzocht het Kadaster daarom wat overstromingsgevaar voor de huizenprijzen betekent. Hoewel het aantal verkochte woningen na de overstromingen in 1993 en 1995 tijdelijk lager lag, waren kopers juist bereid meer te betalen voor woningen dichtbij de Maas.

De Vries: “Risico’s op de woningmarkt worden snel vergeten”

In 1993 overstroomde liefst 8 procent van het Limburgs grondgebied en in 1995 vulden gelijksoortige beelden de journaals. Toch wist dit de huizenprijzen in een strook van 3 kilometer aan beide oevers van de Maas in de jaren daarna niet te drukken. Uit het onderzoek van het Kadaster blijkt zelfs dat huizen met het meeste overstromingsgevaar, d.w.z. aan het water gelegen woningen, voor een hogere gemiddelde prijs zijn verkocht dan huizen in de rest van Limburg. Wonen aan het water blijkt volgens onderzoeker Paul de Vries voor veel kopers een pluspunt. “Risico’s op de woningmarkt worden snel vergeten”, stelt hij vast.

Beperkt effect

Mogelijk hebben de overstromingen in de jaren negentig wel invloed gehad op de huizenprijzen in enkele dorpjes die destijds veelvuldig in het nieuws kwamen en welke daardoor hun reputatie zagen verslechteren. En hoewel de overstromingen van de jaren negentig op de huizenprijzen in het algemeen dus weinig effect lijken te hebben gehad, geldt dat niet voor het aantal verkochte huizen. Dat lag op locaties met een middelgroot tot groot overstromingsrisico lager dan op minder risicovolle plekken. Desondanks concludeert De Vries dat het effect van de overstromingen beperkt is geweest. “Huizen worden vaak gekocht op basis van emotie”, aldus De Vries. “Het enige wat dan telt, is dat mooie uitzicht op de Maas.”

DELEN