18 C
Amsterdam
zaterdag, juni 19, 2021

Harrie van de Moesdijk

Harrie van de Moesdijk

Harrie van de Moesdijk (1955) is een Nederlandse vastgoedondernemer. In de hoogtijdagen van zijn ‘Straet Holding’, de onderneming die hij samen met zijn toenmalige zakenpartner opzette, bevatte de vastgoedportefeuille voor 1 miljard euro aan kantoren, hotels en woningen.

Van de Moesdijk en zijn partner vergaarden dit vermogen door vraag en aanbod op de vastgoedmarkt bij elkaar te brengen. De twee regelden de deals tot in de puntjes, tot aan de financiering toe, en vroegen vervolgens als betaling aandelen in de vastgoedondernemingen die als koper optraden. Deze strategie bleek uiterst winstgevend; Zakenblad Quote achtte Van de Moesdijk in 2007 goed voor een eigen vermogen van 260 miljoen euro, destijds goed voor de 92e plek in de Quote 500.

Jaren tachtig

In de jaren tachtig begon Harrie van de Moesdijk zijn dynamische carrière als verkoper van het door hem ontwikkelde schoonmaakmiddel Vlekkenwater. Daarna volgde een avontuur in Portugal, waar hij industriële stofzuigers liet produceren om deze vervolgens private label aan schoonmaakbedrijven te verkopen. Nadat hij deze onderneming aan de Portugese producenten van de stofzuigers had verkocht, exporteerde Van de Moesdijk televisies vanuit de Sovjetunie, via Rotterdam, naar China. Na de val van de Sovjetunie vervolgde Van de Moesdijk zijn carrière dichterbij huis.

Straet Holding

Harrie van de Moesdijk leerde zijn voormalig zakenpartner Tom Moeskops kennen in het Eindhovense uitgaansleven. Vanaf 1991 deden zij gezamenlijk zaken en omstreeks 1995 richtten zij Straet Holding op. In deze bv bracht het duo enkele tientallen dochterondernemingen samen, die op het hoogtepunt een vastgoedportefeuille van in totaal 1 miljard euro bezaten.

De samenwerking was uiterst succesvol. Tot de vastgoedportefeuille van hun ondernemingen behoorden onder meer kantoren als de hoofdvestiging van Philips Lighting in Eindhoven en duizenden woningen in Berlijn.

Andere tijden

De succesformule die Harrie van de Moesdijk door de jaren heen gouden bergen bracht, bleek catastrofaal in de economische crisis die in 2008 uitbrak. De waarde van de miljoenen vastgoedaandelen daalde, terwijl de vastgoedportefeuille van Straet Holding vanaf 2010 structureel minder huurinkomsten opleverde dan er aan exploitatie- en financieringskosten in gingen zitten.

Miljoenenbeslagen van banken en andere schuldeisers leidden in juli 2014 tot het faillissement van Straet Holding, hoewel dit volgens Van de Moesdijk ook anders had kunnen lopen. “Als de banken de kennis van nu hadden gehad, was het nooit fout gegaan”, stelt hij in 2015 in Quote. De samenwerking met Moeskops was al in 2010 verbroken, hoewel Van de Moesdijk tot aan het faillissement als bestuurder van Straet Holding bleef ingeschreven.

Hoewel Van de Moesdijk sinds 2010 vele tientallen miljoenen euro’s aan eigen vermogen in Straet Holding investeerde om de onderneming boven water te houden, ging het in juli 2014 alsnog failliet. Bekenden maken zich echter weinig zorgen om de Eindhovense zakenman. “Harrie kan nog een tweepersoonsbed aan de paus verkopen”, aldus Marcel Boekhoorn. Ook Van de Moesdijk berust in zijn lot en werkt aan een doorstart: “Ik sta in ieder geval nog recht!”

In het nieuws