18 C
Amsterdam
zaterdag, juni 19, 2021

Shandar Kooij

Shandar Kooij is de oprichter en CEO van Grondontwikkeling Nederland (GoN). Deze grondontwikkelaar en projectontwikkelaar brengt particuliere investeerders samen om ‘warme gronden’ te ontwikkelen. Dat is grond waarop het een bestemmingswijziging verwacht, waardoor (woning)bouw mogelijk wordt. GoN benut deze investeringen om het project te ontwikkelen, de haalbaarheid en de rendabiliteit te onderbouwen en zo bij te dragen aan het beklinken van de bestemmingswijziging.

Vroege carrière

Shandar Kooij’s eerste eigen onderneming was een koeriersservice. Het bedrijf was voornamelijk actief in de bloemenbranche en werd na vier jaar door Kooij aan een geïnteresseerde partij verkocht.

Halverwege de jaren ’00 maakte Shandar Kooij de overstap naar de financiële sector, toen hij in dienst trad bij een verkoopkantoor van groene beleggingsproducten. Daar volgde hij interne verkoopopleidingen en had hij binnen enkele maanden de leiding over zijn eigen verkoopteam. Uiteindelijk stroomde Kooij door tot het managementniveau, voordat hij in 2007 zelfstandig verderging.

Grondhandel & projectontwikkeling

Bij zijn inmiddels voormalige werkgever was Shandar Kooij bekend geraakt met de verkoop van gronden. In de jaren die volgden legde hij zich op toe op deze handel in warme gronden, wat uiteindelijk in 2011 tot de oprichting van Grondontwikkeling Nederland leidde. Daarmee zette Kooij aanvankelijk nog in op de conventionele werkwijze van grondhandelaren: landbouwgrond kopen en verkopen, in de hoop dat de gemeente de verwachte bestemmingswijziging doorzet.

In 2014 koos Shandar Kooij voor een nieuwe aanpak. Grondontwikkeling Nederland beoogt sindsdien de kans op een bestemmingswijziging actief te vergroten. Dat doet het door de verhandelde grond gelijktijdig te ontwikkelen. Ook kan het namens de verschillende particuliere investeerders met de gemeente onderhandelen, doordat het de grond niet in kleine kavels opknipt maar aan ieder een onverdeeld aandeel in de bouwlocatie verkoopt. Bij een geslaagde ontwikkeling verkopen de particulieren hun aandeel weer aan GoN, dat het ontwikkelde project op zijn beurt verkoopt aan bouwbedrijven of beleggers.

In het nieuws