Rapport PBL over rendabiliteit woningverduurzaming waarschuwing voor beleidsmakers

Foto Pixabay

Eerder deze week waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving dat het verduurzamen van de eigen woning voor veel huizenbezitters niet rendabel is. De investeringen die met verduurzaming gepaard gaan, verdienen zichzelf zonder subsidie niet terug. Het PBL verwacht dan ook dat veel huiseigenaren zullen wachten, terwijl het kabinet met het Klimaatakkoord naar een klimaatneutrale woningvoorraad in 2050 streeft.

Naar klimaatneutrale woningvoorraad

Een veelgehoorde kritiek op het rapport van het PBL is dat er ten onrechte van wordt uitgegaan dat alle huizen energieneutraal moeten worden. In gesprek met Het Parool weerlegt hoofdonderzoeker Frans Schilder die kritiek en erkent hij dat dat inderdaad niet het geval is. “Maar we moeten wel naar een klimaatneutrale woningvoorraad”, benadrukt hij. “De vraag is dus: kun je bestaande huizen zo isoleren dat je de gasketel door een warmtepomp laat vervangen en kun je de stroom die daarvoor nodig is zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen?” Het PBL berekende dat dat rendabel is voor huishoudens die circa 150 euro per maand aan energiekosten betalen. “Maar zit je daar onder, dan kost het je meer geld dan dat je op de energierekening bespaart”, stelt Schilder.

Schilder: “Er moet niet een te rooskleurig beeld ontstaan over het verduurzamen van woningen”

De onderzoekers hebben met het rapport een waarschuwing willen afgeven. “Er moet niet een te rooskleurig beeld ontstaan over het verduurzamen van alle woningen”, licht Frans Schilder toe. “We zeggen niet dat het niet kan”, verduidelijkt hij. “We zeggen dat het voor de meeste mensen meer geld kost dan oplevert.” Dat is volgens Schilder de groep die beleidsmakers in de gaten moeten houden. Schilder ziet het rapport bovendien niet als negatief. “Voor veel huishoudens is het wél aantrekkelijk om hun huis dermate te verduurzamen dat het energieneutraal wordt”, waarbij Schilder op bestaande subsidies en regelingen wijst. Hij spoort huizenbezitters dan ook aan eens uit te laten rekenen hoe het in hun specifieke situatie zit. “Geen huis en huishouden is precies hetzelfde.”