Robots bedreigen werkgelegenheid distributiecentra

Creative Commons by Tecnowey_Wikimedia
Foto Tecnowey Wikimedia

De komende vijftien jaar kunnen er 35.000 banen verdwijnen door verregaande robotisering in Nederlandse distributiecentra. Dit blijkt uit een onderzoek van het logistiek, economisch en vastgoed adviesbureau Buck Consultants International. De robotisering heeft volgens de onderzoekers verder geen invloed op de locaties en de gebouwkenmerken van de distributiecentra.

63 nieuwe geautomatiseerde distributiecentra

In de afgelopen vijf jaar werden er 63 nieuwe geautomatiseerde distributiecentra gebouwd in Nederland. Kees Verweij, partner bij Buck Consultants, verwacht dat de robotisering de komende jaren nog meer zal toenemen. Dit komt door een combinatie van dalende kosten voor robots, een groeiende economie met een lage rentestand, tekorten aan geschikt personeel en technologische ontwikkelingen waardoor steeds ingewikkeldere taken door robots kunnen worden uitgevoerd, aldus Verweij. Met name voor distributiecentra van boven de 10.000 m² is robotisering een zeer interessante optie, het kan een besparing op personeel van tussen de 40% en 75% opleveren. De omvang, hoogte, diepte of vloerkwaliteit van moderne gebouwen hoeven bovendien niet aangepast te worden.

Buck: “komende vijftien jaar verlies van maximaal 35.000 banen”

In het onderzoek wordt ook aandacht besteed aan de effecten van robotisering op de arbeidsplaatsen. Volgens directeur René Buck van Buck Consultants zijn er op dit moment 1000 distributiecentra in Nederland van meer dan 10.000 m². Ongeveer 100 hiervan zijn reeds geautomatiseerd, terwijl er ook 300 zijn die om uiteenlopende redenen voorlopig nog niet in aanmerking komen hiervoor. De overige 600 distributiecentra, waar nu 85.000 mensen werken, zullen naar verwachting wel meer robots in gaan zetten. Buck verwacht dat hierdoor maximaal 35.000 van deze banen in de komende vijftien jaar zullen verdwijnen. Hij wijst daarbij wel op de huidige beperkte aanwas van arbeiders in de logistieke sector en de verwachting dat tienduizenden met pensioen zullen gaan in de komende jaren. https://escortzone.co.nz