Rotterdam gedwongen tot uitbreiding logistiek vastgoed

Foto Pixabay

In en rond de haven van Rotterdam zal in de komende jaren voor meer dan 250.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed beschikbaar moeten komen om een acuut tekort te voorkomen. In het rapport Rotterdamse Logistieke Markt spreekt vastgoedadviseur Colliers International de verwachting uit dat de forse groei van het containervervoer van de afgelopen jaren zal doorzetten en dat de al beperkte logistieke ruimte nog meer onder druk komt te staan.

Tekort door groei

Het huidige aanbod aan logistieke ruimte omvat 259.000 vierkante meter, waarvan 85 procent niet aan de eisen van logistieke bedrijven voldoet. De daadwerkelijke hoeveelheid beschikbare logistieke ruimte bedraagt dan ook slechts 40.000 vierkante meter, terwijl een steeds groter deel door bedrijven wordt gehuurd. Het containervervoer in Nederlands grootste haven is daarentegen de afgelopen zeven jaar met 27 procent toegenomen tot maar liefst 142,6 miljoen ton. Tot 2020 komt hier nog eens 15 miljoen ton bij, wat het totaal op bijna 158 miljoen ton brengt, berekende Colliers International. Naar verwachting is daarom ruim 40 hectare nieuwe bouwgrond nodig. Van elke vijf containers die de haven van Rotterdam binnenkomt, moet er namelijk één in de directe omgeving worden opgeslagen.

De Wijs: “Distripark Maasvlakte West is per direct beschikbaar voor uitgifte”

Business Manager Warehousing & Distribution bij het Havenbedrijf van Rotterdam Maarten de Wijs herkent het probleem. “Dat is ook de reden voor ons om Distripark Maasvlakte West te ontwikkelen.” Op dit zogenaamde “greenfield” kunnen distributiecentra worden gebouwd. Naast Distripark Maasvlakte is ook Kickersbloem 3 hierop ingericht. Deze bedrijvenparken hebben respectievelijk 100 en 50 hectare grond beschikbaar. “We zien de interesse in dit terrein dan ook serieus toenemen”, aldus De Wijs. Colliers legt de bal bij gemeenten, ontwikkelaars en beleggers. Aan hen de taak om het potentieel te realiseren.