Rotterdam schiet horeca te hulp

Foto Pixabay

Afgelopen week is in Rotterdam door het college van B&W een ondersteuningsplan voor de horeca vastgesteld. Dit ondersteuningsplan bestaat uit maatregelen om de horeca te helpen na het lijden van zware verliezen wegens de coronacrisis. Zo worden horecaondernemers begeleid door zogenaamde coronacoaches bij het coronaproof maken van hun onderneming en krijgen ze via vouchers een tegemoetkoming om dit te doen. Ook mogen de terrassen twee keer zo veel ruimte innemen als voorheen.

Kwijtschelding, uitstel en coronacoaches

De maatregelen, die bedoeld zijn om horecaondernemers een hart onder de riem te steken, gaan pas in op het moment dat de horeca open mag. Er wordt onder andere gesproken over coronacoaches die ondernemers helpen bij het coronaproof maken van hun café en horecavouchers die de kosten hiervan moeten dekken. Het gaat hier bijvoorbeeld om het plaatsen van spatschermen en het creëren van een looproute in de onderneming.Er worden 440 horecavouchers van 500 euro per stuk vrijgesteld. Ook mogen ondernemers hun terrassen groter maken: deze mogen maximaal twee keer zo groot zijn. Verder kunnen huurders van gemeentelijk vastgoed een gedeeltelijke kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar en uitstel van gemeentebelastingen aanvragen.

Said Kasmi: ‘Rotterdam in de startblokken om te helpen’

Hoewel het dus nog even kan duren voordat de horeca weer open kan, staat Rotterdam in ieder geval al klaar om horecaondernemers te helpen waar dat kan, aldus Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toersime. ‘Veel Rotterdammers kijken er naar uit om weer in de zon op een terras te zitten. Nu kan dat nog niet, maar als het zover is, dan staat Rotterdam in de startblokken om horeca ondernemers hierbij te helpen.’ Een deel van de maatregelen, zoals terrasuitbreiding is vorig jaar al succesvol gebreken. Het ondersteuningsplan is ontwikkeld in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, gebiedscommissies, horecaondernemers en bewoners.

DELEN