Rotterdamse haven voor logistieke beleggingen het aantrekkelijkst van Europa

Foto Freepik

Voor beleggers in logistiek vastgoed is de Rotterdamse haven het aantrekkelijkst van Europa, blijkt uit een nieuw rapport van Savills. Belangrijke factor is de grote vraag naar hoogwaardige logistieke ruimte, in combinatie met een geremd aanbod. Na Rotterdam volgen Barcelona, Valencia, Antwerpen en Hamburg.

Rotterdam aan kop in EXPLOI

Savills maakt in zijn analyse gebruik van de European Port Logistics Opportunity Index (EXPLOI). Deze index combineert voor de vijftien drukste containerhavens in Europa gegevens over vastgoed, demografische ontwikkelingen en infrastructuur. Uit die weging komt Rotterdam het sterkst naar voren. Rotterdam is via spoor- en waterwegen goed verbonden met de rest van Europa. Daarnaast is het een van de belangrijkste logistieke hubs van goederen naar Europa, waardoor de vraag naar hoogwaardige logistieke ruimte ongekend hoog is. Tegelijkertijd wordt de groei van het aanbod geremd door een gebrek aan grond voor nieuwbouw en aangescherpte regels in de vergunningverlening. Daardoor daalt de leegstand en lopen de huren op.

Van Oers: “Belang van de Rotterdamse mainport zal alleen maar verder toenemen”

Rotterdam zal ook in de toekomst zijn belang behouden, stelt Douglas van Oers, Co-Head of Logistics & Industrial bij Savills Nederland. “Dit rapport toont wederom aan hoe belangrijk de Rotterdamse haven is als gateway voor de rest van Europa”, aldus Van Oers. “Kijkende naar de enorme groeipotentie van e-commerce en het toetreden van grote spelers zoals Amazon tot zowel de Nederlandse als andere Europese markten, zal het belang van de Rotterdamse mainport alleen maar verder toenemen”, meent hij. “Deze trend is inmiddels ook al zichtbaar in de huurgroei die momenteel in Rotterdam plaatsvindt”, doelt van Oers op de groei van 3 procent jaar op jaar.

DELEN