Ruim drie op de tien beleggers vóór verplicht impactbeleggen

Foto Pixabay

De overheid moet beleggers verplichten een bepaald percentage van de portefeuille maatschappelijk te beleggen, vindt 31 procent van de Nederlandse beleggers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Connect Invest. 32 procent vindt echter dat er niet genoeg manieren zijn om maatschappelijk te beleggen. Gemiddeld 40 procent vindt het ook helemaal niet belangrijk of de eigen beleggingen een positieve impact hebben op de samenleving.

Verplichting impactbeleggen

Met name vrouwen met een belegd vermogen tussen de 5.000 en 9.999 euro zijn van mening dat beleggers verplicht een percentage van hun portefeuille maatschappelijk moeten beleggen, het zogenaamde impactbeleggen. In die groep is 46 procent daarvan overtuigd. Bij de mannen is het percentage voorstanders in elke vermogenscategorie lager dan bij de vrouwen, tot het belegd vermogen over de 25.000 euro heen gaat. Dan is 24 procent van de mannen voor een verplichting vanuit de overheid, tegenover 19 procent van de vrouwen. Wanneer het belegd vermogen over de 50.000 euro overstijgt, is nog maar 17 procent van de beleggers voor deze verplichting. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen en is

Van Herk: “Jonge beleggers willen meer dan financieel gewin”

Hoewel 32 procent van de Nederlandse beleggers niet meer voldoening haalt uit een belegging wanneer deze een positieve maatschappelijke invloed heeft, is dat voor ruim twee derde wél het geval. In de leeftijdscategorieën jonger dan 30 jaar oud en 30 tot 39 jaar oud is dat sentiment het meest aanwezig. Daar haalt respectievelijk 71 en 73 procent meer voldoening uit een belegging met maatschappelijke impact. Onder vijftigers is dat sentiment het zwakst, met 58 procent. “We zien dat millennials toch meer bezig zijn met zingeving dan oudere generaties, al zien wij het besef bij oudere beleggers ook toenemen”, licht Pieter van Herk toe, directeur van Connect Invest. “Jonge beleggers willen meer dan alleen financieel gewin, en dat is een goed teken voor de generaties die komen.”

DELEN