Schommelende bezettingsgraad voor hotelbranche en mogelijkheden voor beleggers

Gedurende de zomer en in het derde kwartaal van 2020 was er sprake een klein herstel in de bezetting voor Europese hotels. Echter, door de maatregelen die later in het jaar werden getroffen heeft het herstel niet aangehouden. Binnen de hotelbeleggingsmarkt is de focus voor beleggers hierdoor verschoven naar hoogwaardig Core-product (‘flight to quality’). Het feit dat er in het derde kwartaal met name geïnvesteerd wordt in de steden London, Parijs en Berlijn wijst hier ook op.

Na historisch dieptepunt herstel in beleggingsactiviteit

In het derde kwartaal van 2020 liep Duitsland voorop wat betreft de verbetering in de bedrijfs- en beleggingsactiviteit. Dit komt met name doordat er in Duitsland relatief snel werd gereageerd op de uitbraak van de coronapandemie. Wat betreft de hotels ging de bezettingsgraad het derde kwartaal in Europa omhoog naar een gemiddelde van 38,6 procent. Dit was een duidelijke verbetering na het historisch dieptepunt van 15,3 procent tijdens de piek van de pandemie. Duitsland was één van de landen die dit gemiddelde omhoog haalde doordat de hotels daar sneller open konden dan in de rest van Europa.

Ben Morgan: “Binnenlandse vakantiereizen vormden de basis voor herstel in verschillende gebruikersmarkten”

Consultant Hotel Investment bij Savills Nederland, Ben Morgan, geeft aan dat binnenlandse reizen een toenemend vertrouwen in de hotelsector als gevolg hadden. Hiernaast is Richard Dawes,  Director van het Savills Hotels Team, van mening dat er ook mogelijkheden zijn voor kopers in de hotelbranche de komende tijd: “Maar de consequenties van de pandemie en enige prijsstijging op de korte termijn scheppen ook mogelijkheden voor kopers. We zien dan ook dat het aantal transacties langzaam toeneemt.” Hier voegt Bas Wilberts van Savills nog aan toe dat een tweede coronagolf mogelijkheden biedt voor equity-beleggers.

DELEN