Tekort huurwoningen ondanks toegenomen nieuwbouw

CC by Wikipedia/Michiel1972
Foto Michiel1972 Wikipedia

Op woensdag 25 januari maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in voorlopige cijfers bekend dat er in 2016 54.000 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. Dit aantal werd niet meer gehaald sinds 2012 en is een toename van 11 procent ten opzichte van 2015. Naar verwachting zullen de cijfers nog iets hoger uitvallen wanneer in mei de definitieve cijfers bekend worden gemaakt.

Tekorten op woningmarkt

Ondanks het toegenomen aantal nieuwbouwwoningen bevindt dit aantal zich nog niet op het niveau van voor de crisis. Toen werden er jaarlijks gemiddeld 76.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Nu zijn er in bepaalde regio’s ernstige tekorten op de woningmarkt. Eerder deze maand pleitte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) daarom voor het openstellen van sociale huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. Deze mensen verdienen teveel voor een sociale huurwoning maar kunnen de hoge huurprijs in de vrije sector soms niet betalen. Nieuwbouw blijft de voornaamste oplossing maar komt soms moeilijk van de grond, waardoor er naar alternatieve oplossingen moet worden gekeken, aldus het PBL.

Martijn Eskinasi: “gemeenten moeten keuze maken”

Aan het voorstel van het PBL kleven echter ook nadelen. Zo zouden de nu al lange wachtlijsten voor sociale huur in bepaalde steden alleen maar toenemen. Martijn Eskinasi, onderzoeker bij PBL, stelt dat gemeenten afzonderlijk de keuze moeten maken tussen het verkleinen van wachtlijsten voor sociale huur of het toegankelijk houden van de gemeente voor middeninkomens. Een ander nadeel is dat woningcorporaties geen staatssteun meer zullen ontvangen voor sociale huurwoningen die worden verhuurd aan mensen met inkomens boven de sociale huurgrens, waardoor dit voor hun onaantrekkelijk is. Het PBL benadrukt daarom dat men ook naar andere oplossingen moet blijven kijken, zoals constructies waarbij beleggers een aandeel krijgen in een dochteronderneming van een corporatie. Dit extra kapitaal kan ingezet worden voor meer nieuwbouw.

DELEN