VEH: ‘Minister moet excessen in prijzen bouwvergunning aanpakken’

Foto Freepik

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) leidt het legesstelsel voor bouwvergunningen tot onbegrijpelijke prijsverschillen. Het neemt de gemeente Voorschoten als voorbeeld. Daar betalen nieuwbouwkopers 12.000 euro voor een bouwvergunning. In de enkele kilometers verderop gelegen gemeente Den Haag kost dezelfde vergunning 2.000 euro. “Wij willen dat minister Ollongren gemeenten aanspreekt en ingrijpt door excessen aan te pakken”, pleit Rob Mulder van VEH.

Mulder: “Bedrag van €12.000 is verbijsterend”

De rekenwijze voor de kosten van vergunningverlening verschillen per gemeente. Daardoor is het volgens VEH onmogelijk om te achterhalen of de gevraagde bedragen te rechtvaardigen zijn met de verrichte werkzaamheden. De vereniging veroordeelt praktijken als die in Voorschoten echter stellig. “Een bedrag van €12.000 aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning is verbijsterend”, aldus Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Laat de gemeente dit maar eens uitleggen.” Volgens Mulder hebben maatregelen om de verschillen in tarieven tussen gemeenten te verkleinen in het verleden niet het gewenste resultaat gehad. “Maar juist nu mag je van gemeenten verwachten dat zij er alles aan doen om de toch al hoge nieuwbouwprijzen niet verder op te drijven met hoge leges”, refereert hij aan de woningschaarste in Nederland.

Jojobeleid

Niet alleen tussen de verschillende gemeenten, maar ook binnen een gemeente variëren de gevraagde bedragen per jaar sterk. VEH spreekt daarom van een ‘jojobeleid’. Dat is onder meer zichtbaar in Hoogeveen. Daar bedraagt de prijs van een bouwvergunning dit jaar 4.485 euro , tegenover 2.375 euro vorig jaar. In Staphorst daalde de prijs juist van 4.668 euro tot 1.990 euro. “Een gemeente kan iedere kritische vraag over een verhoging van de bouwleges echter afdoen met ‘in lijn met de gemaakte kosten'”, wijst VEH in zijn verklaring op het gebrek aan transparantie.