Verduurzaming maakt nieuwbouwwoning gemiddeld 15 procent duurder

Foto Pixabay

De bouwkosten van nieuwe woningen zullen vanaf juli 2020 11,5 tot 16,5 procent hoger liggen dan vorig jaar, afhankelijk van het type woning en de mate van duurzaamheid. De in deze twee jaar in werking getreden duurzaamheidseisen zijn strenger dan voorheen en drijven de nieuwbouwkosten op. Gemiddeld is er sprake van een stijging met 15 procent, blijkt uit een berekening van dataleverancier BDB, onderdeel van Arcadis.

Verduurzaming

De stijging heeft betrekking op het kostenniveau vóór 1 juli 2018 vergeleken met het verwachte kostenniveau na 1 juli 2020. Sinds vorig jaar geldt een verbod op aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen. Vanaf juli 2020 komen daar strenge regels voor duurzaamheid en energieverbruik bovenop. Dit aangescherpte bouwbesluit heeft tot gevolg dat woningen vanaf dan bijna energieneutraal moeten worden gebouwd. Dat gaat gepaard met duurdere bouwmethoden en -technieken, en vraagt om kostbare investeringen in energiebesparende maatregelen. De berekening is gebaseerd op data van BDB, data waarmee bouwbedrijven de prijsniveaus van hun projecten vaststellen.

In ‘t Veld: “Het gaat om een stevig prijseffect”

“Dit prijseffect staat nog los van de inflatie of de hogere cao-lonen”, stelt Maarten in ‘t Veld van Arcadis, waarvan BDB onderdeel is. “Het gaat om een stevig effect”, concludeert hij dan ook. De gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State zijn bovendien nog onduidelijk en drijven de kosten mogelijk nog verder op. Daarnaast stegen de arbeids- en materieelkosten de laatste jaren al sterk door de voortdurende bouwwoede. De NVM signaleerde daardoor zowel een grote behoefte aan nieuwbouwwoningen, als een groeiende groep kopers voor wie de huizen te duur werden. Voor een deel is deze afnemende betaalbaarheid het gevolg van de duurzaamheidsmaatregelen, stelt In ‘t Veld, hoewel hij de noodzaak hiervan erkent. “De keerzijde van deze ambitie is dat bouwen duurder wordt en dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan.”

DELEN