18.6 C
Amsterdam
woensdag, juli 10, 2024

Linkedin:

Jaap Betsema

Organisatie:

www.betsemagroep.nl

Jaap Betsema

Jaap Betsema (1973) is directeur-grootaandeelhouder van de bouwonderneming Betsema Groep. De bedrijven onder Betsema Groep leveren diverse diensten in de bouwsector waarvan bouw & ontwikkeling, onderaanneming en de inzet en verhuur van hefsteigers en hoogwerkers kernactiviteiten zijn. Betsema heeft sinds 2007 de leiding bij het bedrijf dat door zijn grootvader, eveneens Jaap Betsema, werd opgericht.

Oprichting en eerste overname

De opa van Jaap Betsema kwam als Indiëstrijder terug naar Nederland en startte het succesvolle metselbedrijf Betsema Groep in 1965. In Friesland had hij veel opdrachten, onder meer voor zorgcentra, woningbouw en utiliteitsbouw. Er waren tachtig mensen in dienst toen er noodgedwongen van veel medewerkers afscheid genomen moest worden door de crisis in de jaren ‘80. De lange afstanden naar projecten in de Flevopolder en de Noordoosterpolder en de komst van computers op kantoor waren de druppel voor grootvader Betsema. In 1985 heeft de vader van Jaap Betsema, Johannes Betsema, het bedrijf overgenomen.

Jaap Betsema neemt Betsema Groep over

Ook bij Jaap Betsema zat het metselen in de genen. Na het volgen van een bouwopleiding en daarna de zeevaartschool is hij in 1993 voor Betsema Groep gaan werken. Gedurende zijn werk voor het familiebedrijf volgde Betsema aanvullende opleidingen en deed hij veel ervaring op, zo overzag hij in 1998 de integratie van het overgenomen metselbedrijf ‘Postma’. Tussen 2003 en 2007 nam Betsema de leiding en het eigendom van het gehele bedrijf geleidelijk over van zijn vader. Onder zijn bewind groeide Betsema Groep verder en werd onder meer Betsema Bouw opgericht en Delfsma Bouw & Ontwikkeling overgenomen. De ambitie om het bedrijf groter te laten worden is er niet, ‘stabiliteit en een gezond rendement’ zijn belangrijker voor Jaap Betsema.

Off-road racen

Naast het leiden van Betsema Groep heeft Jaap Betsema er sinds circa 10 jaar een nieuwe hobby bij in het off-road racen in de Ultra-4 klasse. Dit is ontstaan in de Amerikaanse woestijnen, waar de zogenaamde ‘King of Hammers’ wedstrijden worden georganiseerd. Betsema is de enige Nederlander die meerijdt in de naar Europa overgewaaide ‘Koningsklasse van de 4X4’, waarin het vooral gaat om snelheid en extremisme. Aangezien Jaap Betsema de enige Nederlandse deelnemer is, wordt hij ‘The Flying Dutchman’ genoemd. In september 2017 kocht hij van de twaalfvoudig kampioen off-road rijder een tweedehands Bowler Nemesis, een oorspronkelijk ontworpen auto voor deelname aan de wedstrijden van Dakar. Met de aankoop van deze auto kan hij zich gaan richten op de langere wedstrijden. Zijn ultieme doel is om een keer de King of Hammers te rijden in de woestijnen van Amerika.

In het nieuws