35 miljoen subsidie voor iconische monumenten

Foto Pixabay

Minister Van Engelshoven stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor een twaalftal iconische monumenten. Dat moet investeringen in toegankelijkheid en duurzaamheid mogelijk maken, evenals het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Daarmee wil de minister deze monumenten toekomstbestendig maken. De grootste subsidiebedragen zijn voor Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Abdij Rolduc in Kerkrade. Zij krijgen elk 7,5 en 7 miljoen euro.

Van Engelshoven: “Parels van ons erfgoed”

“In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn”, aldus Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “De meeste monumenten staan er goed bij”, stelt zij vast. “Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken.” Zo vereisen deze objecten door hun omvang en bijzondere cultuurhistorische waarde aanzienlijke investeringen. Daarom reserveert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 35 miljoen euro voor twaalf Nederlandse iconen. “Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst”, licht Van Engelshoven toe.

Twaalf monumenten

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Abdij Rolduc in Kerkrade ontvangen de grootste subsidies: 7,5 en 7 miljoen euro. De Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch mag op 5 miljoen euro rekenen. Daarnaast gaat 4 miljoen euro naar de dierentuinen Artis en Diergaarde Blijdorp. Verder krijgen Kasteel Amerongen, Landgoed Middachten en de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim een bedrag van 2 miljoen euro. Ten slotte komt voor de museumhuizen van Hendrick de Keyser, kerken van de Oude Groninger Kerken, Landgoed Elswout en het Waterloopbos 0,5 miljoen euro beschikbaar.

DELEN