Jaarinkomen van 100 duizend euro nodig voor gemiddeld huis

Foto via Pixabay

Wie tegenwoordig een huis wil kopen moet niet alleen flink over kunnen bieden, behoorlijk wat geluk hebben, maar moet ook een behoorlijk jaarinkomen hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gemiddeld geprijsde woning in Nederland pas te betalen is wanneer je een bruto jaarinkomen van 100 duizend euro hebt.

Dat terwijl het modale inkomen in Nederland 44 duizend euro bruto per jaar is. Vorig jaar kostte een huis gemiddeld 452 duizend euro. Om die woning te kunnen kopen moest je bruto jaarinkomen minstens 95 duizend euro bedragen. Meer dan het dubbele van het modale inkomen dus. Maar er zijn ook plekken waar de woningen nog relatief betaalbaar te noemen zijn. In Pekela, Heerlen of Kerkrade heb je voor een gemiddelde woning een jaarinkomen van ‘maar’ 60 duizend euro nodig. In Arnhem, Groningen en Enschede is dit 75 duizend euro.

Amsterdam het duurst

Er zijn wel wat specifieke omstandigheden waar voor deze berekeningen vanuit wordt gegaan. Er wordt uitgegaan van tweeverdieners die geen studieschuld hebben, geen eigen geld in kunnen leggen, een hypotheekrente van 3,25 procent krijgen en dat het huis dat ze kopen een energielabel E of lager gekregen heeft. Dat energielabel is van belang, omdat men een hogere hypotheek kan krijgen om in het huis te investeren om het duurzamer te maken.

In Amsterdam, Haarlem en Utrecht lijkt het al helemaal hopeloos voor wie een huis wil kopen. Daar zal je minimaal 100 duizend euro bruto per jaar moeten verdienen om een huis te kunnen kopen. In Amsterdam gaat het zelfs om 120 duizend euro en een gemiddelde huizenprijs van 600 duizend euro. In Blaricum, Laren of Bloemendaal is het al helemaal geen doen: daar kan je pas een gemiddelde woning kopen wanneer je 200 duizend euro per jaar verdient.

Mark de Rijke: ‘Het gaat de goede kant op voor starters’

De afgelopen tijd is het aantal mensen onder de 35 jaar flink gestegen op de woningmarkt. In december 2023 steeg het aandeel jongeren al met 26 procent. Toch is het nog heel lastig om een woning te krijgen voor starters. Mark de Rijke, commercieel directeur bij De Hypotheker, legt uit. ‘Er zijn steeds meer starters op de woningmarkt, dat is positief. Maar voor alleenstaande starters is de situatie nog erg lastig.’

Nationaal Koopstartfonds

Maar toch een klein beetje goed nieuws voor starters die een woning willen kopen. Zij kunnen na deze zomer tot 50 duizend euro korting krijgen via het nieuw opgezette Nationaal Koopstartfonds. Ook hier zijn eisen aan gesteld: het huis mag maximaal 390 duizend euro kosten, het huis moet nieuwbouw zijn en de kopers mogen maximaal twee keer modaal verdienen.

DELEN