Hypotheekrente stijgt weer iets na maandenlange daling

Foto via Pixabay

Nadat de hypotheekrente de afgelopen maanden een dalende trend liet zien, is de rente de afgelopen week weer licht gestegen. Voornamelijk de banken hebben de verhogingen in hun rentepercentage doorgevoerd. Maar niet elke geldverstrekker vraagt een hogere hypotheekrente van zijn klanten.

Lichte stijgingen

De stijgingen vallen nog mee. Voor een contract met vijf jaar een vaste hypotheekrente steeg de rente met vierhonderdste. De rente voor iemand die de rente voor tien jaar lang vast wil zetten, moet driehonderdste meer betalen. Wie zijn hypotheekrente deze week wil vastzetten is dus toch iets duurder uit ten opzichte van vorige week. De gemiddelde hypotheekrente bedraagt nu 3,81 procent. De stijgingen zijn relatief laag. Dit komt vooral door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. Klanten kunnen dus makkelijk overstappen naar een ander als de prijzen te veel gaan stijgen.

Stijging op de financiële markten

De verhogingen komen doordat de rentes op de financiële markten zijn gestegen. De banken durfden afgelopen week deze gestegen rentes iets door te voeren. Het is echter nog de vraag wat er gaat gebeuren met de hypotheekrentes de komende tijd. Dat zal vooral afhangen van de rentes op de financiële markten. De trend was een hele tijd dalend en vervolgens een periode stabiel, maar nu begint de rente toch weer iets te stijgen. Zal die trend zich doorzetten of juist niet? In maart vinden er rentevergaderingen plaats tussen de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten. Die vergadering, gepaard met de inflatiecijfers van februari, zullen erg belangrijk zijn voor de hypotheekrente.

Niet overal

Maar goed nieuws. Niet elke geldverstrekker vraagt een hogere hypotheekrente. Bij contracten voor vijf jaar vaste rentes verhoogden maar twee op de vijf geldverstrekkers de rente. Voor langere periodes, van twintig of dertig jaar vaste rentes, werden er zelfs voornamelijk rentedalingen doorgevoerd. Niet iedereen zal dus duurder uit zijn.

DELEN