Almere zet Aanjaagteam Transformatie in tegen leegstand kantoorgebouwen

CC by Bartholomeusll _ Wikipedia
Foto Bartholomeusll Wikimedia

Met 30 procent van de kantoorgebouwen die leegstaan is Almere de vierde gemeente van Nederland met het hoogste percentage leegstand van kantoorgebouwen. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar appartementen in de stad. Almere hoopt met het Aanjaagteam Transformatie twee vliegen in één klap te slaan.

Transformeren naar woningen

Skyline_AlmereAlmere heeft altijd veel eengezinswoningen gebouwd. Uit de bevolking komen nu veel jongeren die uit huis gaan, huishoudens zonder kinderen en ouderen voort die op zoek zijn naar kleine appartementen. Ook studenten en afgestudeerden van de hogescholen, statushouders en zorgdoelgroepen zijn geïnteresseerd in dit type woning. Wegens de grote hoeveelheid leegstaande kantoorpanden in met name het oude gedeelte van de stad, heeft de gemeente het Aanjaagteam Transformatie opgezet. Dit team bestaat uit twee experts op het gebied van transformatie die door middel van Quickscans bekijken wat de financiële en technische mogelijkheden zijn om een kantoorgebouw om te bouwen naar een appartementencomplex. Op deze manier hoopt de gemeente Almere zowel de leegstand als de vraag naar appartementen op te lossen.

Inspiratiesessies

Het Aanjaagteam Transformatie zal behalve gesprekken met de eigenaren van de kantoorpanden ook ‘inspiratiesessies’ houden met de betrokkenen bij de gebieden waarin een kantoorgebouw getransformeerd zou kunnen worden. Met deze sessies hoopt het team samenwerking tussen de partijen in het gebied te bevorderen zodat dit leidt tot een toegenomen waardering van het gebied en de gebouwen daarin in het geheel. De gebieden die als eerste in aanmerking komen zijn het stadshart en de centra van Almere Haven, Buiten en Poort alsook de kantoorstroken en de randen van binnenstedelijke bedrijventerreinen. De gemeente Almere heeft zelf al de eerste aanzet voor transformatie gegeven door eigen vastgoed, waaronder een school, om te bouwen naar kleine appartementen.