Bouw hoogste toren van Amsterdam-Noord wordt hervat

Foto Maxpixel

In Amsterdam-Noord, recht tegenover het Centraal Station, wordt sinds december 2017 gebouwd aan de Y-Towers. Dit complex omvat onder meer een hotel- en een woontoren. Door ruzie tussen de voormalige eigenaar en de aannemer ligt de bouw van het project reeds geruime tijd stil. Sinds oktober dit jaar is het project in handen van het Duitse Union Investment, dat met een nieuwe aannemer uit Italië de bouw aankomende januari weer wil hervatten.

Megaproject met een van de laatste nieuwe Amsterdamse hotels

Het Y-Towers project werd oorspronkelijk ontwikkeld door het Duitse IES Immobilien. Onenigheid met toenmalige aannemer Züblin liep zo hoog op dat de toegang tot het bouwterrein zelfs werd ontzegd. In oktober nam Union Investment het project over en investeert €460 miljoen in de totstandkoming. Dit doet de investeerder via het open-end onroerendgoedfonds Unilmmo: Europa. Dit fonds ter waarde van €12,3 miljard steunt op duizenden particuliere beleggers uit Duitsland. De Italiaanse hoofdaannemer Rizzani de Echer heeft opdracht gegeven om de bouw weer op te pakken.

Het project is om meerdere redenen markant: de hoteltoren zal met 110 meter het hoogste gebouw van Amsterdam-Noord worden. Bovendien is het hotel (579 kamers), van de Duitse keten Maritim, één van de laatste nieuwe hotels die in Amsterdam worden gerealiseerd, sinds de stad een hotelstop invoerde. Het complex van bij elkaar 106.000 m2 bevat verder een woontoren met huurappartementen, conferentiefaciliteiten, restaurants en kantoren. De bereikbaarheid van de locatie is gunstig dankzij de dichtbijzijnde pont en de toekomstige nieuwe halte van de Noord-Zuidlijn.

Noack: “Torens zullen veel toeristen aantrekken”

Volker Noack, lid van het managementteam van Union Investment Real Estate GmbH, verwacht dat de restaurants en bars op de 32e en 33e verdiepingen een grote trekpleister zullen zijn voor zowel hotelgasten en bewoners als toeristen. Bovendien kunnen omwonenden straks ook van andere diensten van het hotel gebruik maken.

De Y-towers worden het elfde vastgoedcomplex in Amsterdam dat in handen is van Union Investment. Verder bezit de investeerder, die zich sinds 2006 op de Nederlandse markt begeeft, reeds verschillende hotels en kantoorgebouwen in Amsterdam.