Creatieve oplossing voor leegstand in binnensteden

Het bedrijf Kexcom heeft als oplossing voor langdurige leegstand het concept ‘Tino’s’ ontwikkeld. Kexcom, ook wel bekend van de ontwikkeling van tiny houses, spreekt nu niet van tiny houses maar van tiny experiences. Het doel van de kleine creatief ingerichte ruimtes is het vormen van bezoekersattracties in binnensteden om mensen aan te trekken, door het bestaande aanbod uit te breiden. In de gemeente Breda zal komende zomer getest worden of het concept van de Tino’s bezoekers aantrekt. De leasure ruimtes moeten zorgen voor vermaak. Bijvoorbeeld door digitale kunst of een VR-experience, waarbij bezoekers iets leren over de omgeving.

Emma Kranendonk: “Het doel is om op verschillende plekken de verhalen van de stad op een leuke en leerzame manier te vertellen”

Samen met de gemeente Breda en het Nederlandse Bureau voor Toerisme (NTBC) onderzoek Kranendonk Experience Company (Kexcom) of de Tino’s haalbaar zijn. Voor de zomer van 2021 willen de partijen het onderzoek hebben afgerond. Emma Kranendonk, die ook betrokken is geweest bij het ontwikkelen van de Heineken Experience, schetst een beeld bij de plannen: “Een voorbeeld kan zijn dat je in een ‘luchtballon’ stapt en vliegt over de verschillende wijken in de stad of interactief omgaat met digitale kunst. De Tino’s zijn bedoeld voor toeristen, maar ook inwoners van de stad zelf.”

Nieuwe routes door de stad

Merel Mulders, projectmanager leegstand en transformatie van gemeente Breda, geeft ook aan dat de Tino’s erg geschikt voor lege winkelruimtes. Dit kunnen A-locaties zijn, maar ook aanlooproutes. De ruimtes kunnen bijdragen aan nieuwe routes door de binnenstad. Op deze manier kunnen de Tino’s bijdragen aan de transformatie van gemeentes. Tevens is Mulders van mening dat de geplaatste ruimtes voor de lange termijn zijn bedoeld, daarbij hoopt ze dat ze een langdurige aanvulling kunnen zijn in de stad. Tot slot hoopt Mulders dat het concept schaalbaar is: “Het streven is om de Tino’s zelfs in coronatijd op een veilige manier te laten opereren met tijdslots en het concept anderhalvemeterproof te maken. Daarna kunnen we altijd opschalen en meer bezoekers toelaten als maatregelen worden versoepeld.”

DELEN